Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki 4.20/5 (84.00%) 5 głos[ów]

Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki to łosoś przyprawiony aromatycznym słodkim sosem teriyaki, nadaje się do sushi z pieczoną rybą. Łosoś w sosie teriyaki jest też świetny jako danie główne podane np. z ryżem jaśminowym. Teriyaki to sos z winem ryżowym, sosem sojowym i cukrem – można kupić gotowy, jednak świeżo przyrządzony będzie najlepszy.

Sos teriyaki składniki:

- 6 łyżek sosu sojowego – japońskiego, np. Kikkoman

- 3 łyżki mirin – japońskiego słodkiego wina ryżowego

- 2 łyżki octu ryżowego

- łyżeczka oleju sezamowego

- 2 łyżki cukru

- dwa przeciśnięte ząbki czosnku

- łyżeczka drobno posiekanego imbiru

- odrobina posiekanego chilli

Sos teriyaki przygotowanie:

W małym rondelku należy zagotować razem wszystkie składniki. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5-10 minut, aż sos lekko się zredukuje. Następnie można przełożyć sos do słoiczka i przestudzić.

Łosoś teriyaki składniki:

- filet lub dzwonko z łososia 500-800 gramów

- sos teriyaki

- odrobina oleju do smażenia

- sól do smaku

Łosoś teriyaki przugotowanie:

Umyty i oczyszczony filet z łososia należy przełożyć do dużego głębokiego talerza. Następnie zalewamy łososia sosem teriyaki i odstawiamy do marynowania przez 30-40 minut.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i kładziemy odsączony z marynaty filet z łososia skórą do dołu. Smażymy 5 minut i delikatnie przekładamy łososia na drugą stronę. Z drugiej strony smażymy od 2 do 4 minut w zależności jak mocno wysmażoną rybę lubimy – ja lubię jak w samym środku mięso jej jeszcze lekko różowe co powoduje, że łosoś jest przepyszny i soczysty.

Należy pamiętać, żeby w czasie smażenia utrzymywać na patelni stałą nie za wysoką temperaturę tak, żeby marynata, która zawiera sporo cukru nie skarmelizował się na czarno. W czasie smażenia filet można lekko podlewać pozostałym sosem z marynaty.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top