Makaron po wietnamsku z kurczakiem i krewetkami
Makaron po wietnamsku to łatwe i bardzo smaczne danie, jest aromatyczne, wyczujecie w nim wiele smaków: niezmiennie towarzyszy mu sos rybny, limonka, czosnek i chilli no i oczywiście kolendra.

makaron po wietnamsku
Makaron po wietnamsku składniki:
czosnek – 2-3 ząbki
chilli – 1-3 jak kto lubi i ile kto może
filet z kurczaka – 400 g pokrojonego w paski lub kostę
krewetki – szare około 20 sztuk
cebulka dymka – 1 pęczek
papryka czerwona – jedna sztuka
kapusta pekińska – 3-4 liście pokrojone na duże kawałki
grzyby – boczniaki lub shitake – 400g paczka http://smakalajzyt.pl/grzyby-shitake/
sos rybny – 4 łyżki stołowe
limonka – sok z połowy limonki
natka kolendry – 3 łyżki pokrojonej natki
olej sezamowy – 2 łyżeczki – najlpeszy będzie wietnamski z prażonego sezamu
sos sambal – 2-3 lyżeczki
olej do smażenia
makaron ryżowy – typu Pho lub inny płaski makaron ryżowy – przygotowany według przepisu na opakowaniu i przełożony do dużej miski.
Makaron po wietnamsku przygotowanie:
Kroimy drobno chilli i czosnek – smażymy w woku na małym ogniu na odrobinie oleju. Jak czosnek i chilli się zeszklą zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy dodając doń sosu rybnego, pasty sambal oraz soku z limonki – wszystkiego dodajemy z umiarem – zwłaszcza sosu rybnego. Kurczaka po usmażeniu szybko zdejmujemy z woka i przekładamy do miski (zależy nam żeby kurczaka nie wysuszyć – bo nie ma nić bardziej podłego niż kurczak suchy jak wiór). Nie myjemy woka, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i wrzucamy paprykę i cebulę. Po około jednej minucie intensywnego smażenia dodajemy boczniaka a następnie kapustę pekińską. Całość jeszcze raz doprawiamy sosem rybnym i pastą sambal. Kiedy warzywa będą gotowe (po około 2 min smażenia – muszą być wciąż chrupkie, nie rozgotowane) dodajemy odstawionego kurczaka i surowe krewetki. Danie będzie gotowe od razu jak krewetki zrobią się różowe (około 1-2 min smażenia). Całą zawartość woka przekładamy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!