Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami i innymi owocami morza z pomidorami, śmietaną i ziołami to wybitne danie, podlane winem z odrobiną zeszklonej cebuli jest aromatyczne, delikatne i obłędnie smaczne. Do tego dania postanowiłam własnoręcznie przygotować domowy makaron: jak zrobić makaron i wiecie co Wam powiem – to był strzał w dziesiątkę. Domowy makaron i pyszny sos to klucz do kulinarnego sukcesu. Podane składniki wystarczą spokojnie dla 5 osób.

makaron z krewetkami

makaron z krewetkami

 

Makaron z krewetkami składniki:

3/4 paczki makaronu ugotowanego al dente – ja własnoręcznie przygotowałam domowe tagliatelle

1,5 sporej cebuli

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki białego wytrawnego wina

20 szarych dużych krewetek

2 małe paczki mrożonych mieszanek owoców morza – ja użyłam mieszanek z Lidla (opcjonalnie – możecie użyć po prostu więcej krewetek zamiast – ja miałam ochotę na miks)

2 łyżki stołowe koperku

spora garść natki pietruszki

1 puszka pomidorów

2 łyżeczki koncentraty pomidorowego

3 łyżki śmietany 18 %

2 łyżki soku z cytryny

odrobina płatków chilli

sól

pieprz

bazylia – kilka świeżych listków

oliwa z oliwek

kawałek masła

Makaron z krewetkami przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie z odrobiną masła, gdy cebula się zeszkli dodać czosnek i po chwili podlać białym, wytrawnym winem. Powoli redukować (odparowywać) wino. Jeśli używacie jak ja mrożonej mieszanki owoców morza dodajcie ją teraz – jeśli tylko krewetek – odmrażajcie i dodajcie na sam koniec. Dodajemy mieszankę owoców morza, po 3 minutach gdy zaczną mięknąć dodajcie puszkę pomidorów i powoli redukujemy sos. Następnie dodajcie soli, pieprzu i chilli dla lekkiego zaostrzenia sosu. Kolejno 2 łyżki koncentratu, bazylii i krewetki (tylko do momentu aż zmienią kolor na różowy) lub jeśli macie różowe – dosłownie 3 minuty. Następnie dodaję koperek, zmniejszam ogień i powoli dodaję śmietanę. Do smaku doprawiam sos sokiem z cytryny, pietruszką i bazylią. Jeśli będzie zbyt kwaśny możecie dodać szczyptę cukru – mnie udało się bez. Jest doskonały pomidory, śmietana i owoce morza w zrównoważonym smakowo sosie. Jeśli dodacie do tego własnoręcznie przygotowany makaron – zachwyt gości murowany.

sos z owocami morza

sos z owocami morza

domowy makaron

domowy makaron

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top