Makaron z kurkami

Makaron z kurkami 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami czyli moja improwizacja, która okazała się strzałem w dziesiątkę, a zachwytom i westchnieniom znad makaronu nie było końca. Danie jest łatwe i bardzo smaczne.

Dodałam cebulę, kurki, baleron, 4 żółtka jaj i 18% śmietankę oraz pietruszkę i parmezan – można to nazwać odmienioną carbonarą z kurkami. Lekkiego dania nie oczekujcie – ale jeśli chcecie makaronowej rozpusty to koniecznie bierzcie się do roboty.

Podane proporcje są na 4 głodne osoby. Albo na 3 mega żarłoków :P

Makaron z kurkami składniki:

2 średnie cebule

300 gramów świeżych kurek (grzybów oczywiście)

200 gramów chudego baleronu

4 żółtka jajek (jajka warto sparzyć)

150 ml 18% śmietanki (rzadkiej z kartonu)

garść tartego parmezanu

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

400 gramów makaronu spaghetti ugotowanego al dente

Makaron z kurkami przepis przygotowanie:

Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i podsmażyć na oliwie przez 7 minut – cebulę należy zeszklić i lekko zrumienić. Dodać dokładnie umyte kurki (ja miałam dosyć małe, więc dodałam je w całości) i powoli dusić. Jeśli z grzybów wydzieli się za dużo wody możecie odlać na bok 2-3 łyżki sosu – zachowajcie go gdyby okazało się, że jednak sos jest za gęsty.

Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę baleron – (razem z grzybami udusiłby się i nie był chrupiący). Podsmażony baleron dodać do cebuli z kurkami.

4 jajka sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund, oddzielić żółtka do miski, dodać śmietankę i starty parmezan – doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.

Ugotować makaron w osolonej wodzie – następnie odlać i przełożyć na patelnię z cebulą i grzybami oraz baleronem. Wymieszać dokładnie i zdjąć z gazu. (Ja zawsze dolewam do sosu 2 łyżki wody po gotowaniu się makaronu – dzięki temu sos cudownie się zagęszcza).

Gorący – ale nie gotujący się makaron z grzybami zalać sosem z żółtek i śmietany – bardzo dokładnie wymieszać i natychmiast podawać posypany natką pietruszki i dodatkowym parmezanem.

makaron z kurkami i baleronem

makaron z kurkami i baleronem

Bezmięsna wersja: sos kurkowy

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top