Makaron z papryką

Makaron z papryką 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Makaron z papryką

Makaron z papryką, boczkiem w pikantnym sosie pomidorowym urzekł mnie we Włoszech – a dokładnie w spaghetterii z tradycjami (prowadzona od 23 lat przez cudowną włoską rodzinę) Alle Bandierine w Pizie http://www.ristoranteallebandierine.it/

To był najlepszy makaron z sosem jaki kiedykolwiek jadłam – już 4 dzień prowadzę próby nad odtworzeniem tego przepisu idealnie – sekretem jest kwadratowe spaghetti alla chitarra, które doskonale wchłania sos. Należy podpiec paprykę, żeby wydobyć jej aromat i zdjąć skórkę. Odrobina cebuli, boczku, szałwii, ostrej papryczki peperoncini, naturalny sos pomidorowy, parmezan i gotowe! Pamiętajcie, żeby ugotowany al dente makaron podsmażyć chwilę z sosem – dzięki temu smaki się przenikną. Makaron z papryką to przepis idealny, moim zachwytom nie ma końca.

Makaron z papryką składniki:

100 gramów boczku – surowego lub lekko wędzonego

pół średniej cebuli

sos pomidorowy (nie przecier i nie sok – naturalny sos w butelce)

1 ząbek czosnku

1 suszona papryczka peperoncini pokrojona w cienkie plasterki

3 papryki – podpieczone w piekarniku i obrane ze skóry (2 żółte, 1 czerowna)

3 liście szałwii, szczypta oregano, sól, pieprz

parmezan do posypania

oliwa z oliwek

odrobina natki pietruszki

spaghetti alla chitarra (spaghetti o kwadratowym przekroju poprzecznym)

Makaron z papryką przepis przygotowanie:

Umytą i posmarowaną cienką warstwą oliwy paprykę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 – 15 minut – aż skóra się lekko spiecze i dzięki temu łatwo ją zdejmiemy. Jeśli się spieszycie polecam użycie gotowej papryki ja kupuję ją w sklepie smakiturcji.plgrillowana papryka bez skóry

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Podsmażyć boczek, gdy lekko się zrumieni dorzucić cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i plasterki suszonej papryczki peperoncini.

Obrać i pokroić w dość dużą kostkę pieczoną paprykę, podsmażać chwilę z boczkiem i cebulą.

Zalać całość 2 szklankami sosu pomidorowego ( do kupienia w kartonikach lub butelkach).

Dusić powoli około 10 minut, dodać sól, pieprz, oregano i szałwię. Opcjonalnie jeszcze trochę ostrej papryki.

Makaron ugotować al dente (podana ilość sosu jest na około 3 porcje). Gotować go 1 minutę, krócej niż jest napisane na opakowaniu, Makaron odlać i natychmiast wlać do sosu. Podgrzewać całość ciągle mieszając około 2 minut. Chodzi o to, żeby smaki się przeniknęły a makaron połączył z sosem.

Podawać posypane parmezanem. Ten makaron jest absolutnie dokonały. Poniżej zdjęcie już doścignionego ideału.

makaron z pieczoną papryką

makaron z pieczoną papryką

grillowana papryka

grillowana papryka

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top