Makaron z pieczarkami i kurczakiem

Makaron z pieczarkami i kurczakiem 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Makaron z pieczarkami i kurczakiem

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym do szalenie proste danie, jest też tanie, a w dodatku bardzo smaczne – jeśli nie będziecie żałowali natki pietruszki, czosnku i odrobiny soku z cytryny – te składniki gwarantują sukces tego sosu, który niektórzy mogą uważać za mdły. Ważnym elementem jest też odpowiednie podsmażenie kurczaka – musi być soczysty – bo to on gra główną rolę w tym sosie.

Makaron z pieczarkami i kurczakiem składniki:

około 200 gramów makaronu np. penne

1 pierś z kurczaka

300 gramów pieczarek

1 średnia cebula

150 – 200 ml kwaśnej śmietany 18%

1 ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

garść natki pietruszki

sól, pieprz

2 łyżki wody po gotowaniu makaronu

pół kostki rosołowej do zamarynowania piersi z kurczaka przed smażeniem

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

Makaron z pieczarkami i kurczakiem przepis:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, następnie zamarynować ją w oliwie i roztartej kostce rosołowej – podsmażyć na rumiany kolor na patelnie z nieprzywierającą powłoką. Odłożyć na bok do wystygnięcia – dzięki temu pierś będzie soczysta i pełna smaku.

Posiekać cebulę w drobną kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, a gdy ta się zarumieni dodać na patelnię pieczarki – smażyć do miękkości, następnie doprawić solą i pieprzem.

W tym czasie ugotować makaron al dente.

Do pieczarek dodać kurczaka i całość podgrzać, dodać starty ząbek czosnku oraz śmietanę, sok z cytryny i natkę pietruszki. W razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu.

Sos wymieszać z makaronem i podawać. To danie pomimo tego, że składa się tylko z kilku składników jest pyszny.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top