Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym 4.50/5 (90.00%) 4 głos[ów]

Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym – przepis na wspaniały borowikowy sos. Bardzo lubię świeże grzyby i jak wiecie bardzo lubię wszystkie makarony. Co z tego wynika? Jedno z lepszych na świecie dań – makaron z sosem borowikowym. Danie to jest pyszne, aromatyczne, delikatne i całe przygotujecie w 20 minut. Korzystajcie ze świeżych grzybów bo niestety sezon na nie trwa krótko. Owszem można podobny makaron przygotować z mrożonych ale to nie to samo, świeże grzyby zachowują się trochę inaczej – ich konsystencja jest nieporównywalna.

Makaron z sosem grzybowym składniki:

400 gramów świeżych borowików czyli prawdziwków

1 spora cebula

odrobina masła

sporo soli i pieprzu

100 ml słodkiej śmietany 30%

odrobina bulionu (najlepiej z suszonych grzybów) – osiągniecie dzięki temu arcygrzybowy aromat.

natka pietruszki do posypania

Żeby makaron udekorować i wydobyć jeszcze więcej smaku posypcie go odrobiną parmezanu – efekt jak w najlepszej restauracji.

Makaron z sosem grzybowym przepis przygotowanie:

Borowiki umyć, wysuszyć i pokroić w dość grube plastry, żeby zachowały swój kształt.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.

Dodać do podsmażonej cebuli grzyby i całość smażyć na małym gazie około 10 minut – do momentu, aż grzyby lekko zmiękną. Całość posolić kilkoma szczyptami soli i oprószyć pieprzem.

Zalać 30 % śmietanką i czekać aż sos trochę zgęstnieje, dodać trochę bulionu z suszonych grzybów i odparowywać do pożądanej konsystencji. Posypać pietruszką w razie potrzeby dosolić.

W międzyczasie ugotować al dente makaron tagliatelle. Wyłożyć sos grzybowy na makaron, posypać parmezanem i natką pietruszki.

świeże grzyby

świeże grzyby

 

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top