Makaron z sosem grzybowym
Makaron z sosem grzybowym – przepis na wspaniały borowikowy sos. Bardzo lubię świeże grzyby i jak wiecie bardzo lubię wszystkie makarony. Co z tego wynika? Jedno z lepszych na świecie dań – makaron z sosem borowikowym. Danie to jest pyszne, aromatyczne, delikatne i całe przygotujecie w 20 minut. Korzystajcie ze świeżych grzybów bo niestety sezon na nie trwa krótko. Owszem można podobny makaron przygotować z mrożonych ale to nie to samo, świeże grzyby zachowują się trochę inaczej – ich konsystencja jest nieporównywalna.
Makaron z sosem grzybowym składniki:
400 gramów świeżych borowików czyli prawdziwków
1 spora cebula
odrobina masła
sporo soli i pieprzu
100 ml słodkiej śmietany 30%
odrobina bulionu (najlepiej z suszonych grzybów) – osiągniecie dzięki temu arcygrzybowy aromat.
natka pietruszki do posypania
Żeby makaron udekorować i wydobyć jeszcze więcej smaku posypcie go odrobiną parmezanu – efekt jak w najlepszej restauracji.
Makaron z sosem grzybowym przepis przygotowanie:
Borowiki umyć, wysuszyć i pokroić w dość grube plastry, żeby zachowały swój kształt.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.
Dodać do podsmażonej cebuli grzyby i całość smażyć na małym gazie około 10 minut – do momentu, aż grzyby lekko zmiękną. Całość posolić kilkoma szczyptami soli i oprószyć pieprzem.
Zalać 30 % śmietanką i czekać aż sos trochę zgęstnieje, dodać trochę bulionu z suszonych grzybów i odparowywać do pożądanej konsystencji. Posypać pietruszką w razie potrzeby dosolić.
W międzyczasie ugotować al dente makaron tagliatelle. Wyłożyć sos grzybowy na makaron, posypać parmezanem i natką pietruszki.

świeże grzyby