Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem 3.56/5 (71.11%) 18 głos[ów]

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie z czosnkiem i śmietaną to błyskawiczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Możecie zastąpić kurczaka indykiem lub łososiem, a jeśli wolicie dietetyczne dania użyjcie chudszej śmietanki, lub w ogóle pomińcie ten składnik. Bardzo lubię to proste i jednocześnie smaczne danie.

Jeśli używacie mrożonego szpinaku, koniecznie wybierzcie ten w liściach – ma bardzo przyjemną strukturę i gwarantuję, że Wasze danie będzie wyglądało apetycznie.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem składniki:

300 gramów makaronu – może być penne, rurki lub inny

świeży szpinak – około 0,5 kg (ewentualnie mrożony w liściach)

2 ząbki czosnku

100 ml kwaśniej śmietany 18-22%

20 gramów masła

odrobina soku z cytryny lub octu winnego

sól, pieprz, vegeta, olej

filet z kurczaka lub indyka – około 400 gramów

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem przepis:

Szpinak należy dokładnie umyć i poodcinać łodygi zostawiając same liście. Mrożony szpinak w liściach jeszcze przyspieszy tę procedurę.

Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kurczaka doprawiamy vegetą oraz pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

Smażymy kurczaka przez 30 sekund (nie mieszamy), dopiero jak zacznie się przysmażać z jednej strony należy go przemieszać,całość smażymy około 2 minuty na dużym ogniu.

Przekładamy usmażonego kurczaka do osobnej miseczki i na patelnię wrzucamy szpinak i masło oraz pokrojony drobno czosnek. Smażymy całość aż szpinak się lekko podsmaży i zmniejszy swoją objętość.

Do szpinaku dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, na koniec dodajemy kurczaka i mieszamy całość. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Pamiętajcie sos ze szpinakiem w roli głównej musi być wyraziście doprawiony, nie żałujcie soli i czosnku – te dwa składniki doskonale uzupełnią lekko mdły smak szpinakowych liści.

Na bazie takiego sosu możecie też przygotować makaronową zapiekankę, makaron gotujcie na półtwardo, dolejcie do sosu więcej śmietany, a całość oprószcie serem – taka szpinakowa zapiekanka to super danie do podgrzania w pracy następnego dnia.

Share Button

Kategorie przepisu:

  • Pingback: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to aromatyczne i łatwe danie()

  • http://Website wiolcia123

    Wyszło przepyszzne!!!!

    • Smakalajzyt

      Cieszymy się, że nasz makaron ze szpinakiem smakuje :)

  • http://Website Dziadek 57

    Bardzo dobre na obiad. Syte i smaczne.

  • http://Website dziadek57

    podgrzalem sobie w mikrofali reszte z wczorajszego obiadu ale to juz nie to

    • Smakalajzyt

      To fakt, odgrzewany makaron ze szpinakiem – to nie to…

Komentarze

komentarze

Back to Top