Makowiec
Makowiec przepis na idealne świąteczne ciasto. Makowiec jest ciastem pracochłonnym, ale magicznym i wspaniałym – warto się natrudzić. Polecam dodanie gotowej masy migdałowej – ale czytajcie dokładnie skład, powinna być naturalna bez E-ulepszaczy. Makowiec kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W tym roku wszyscy bali się podjąć tej pracochłonnej misji – bohaterką okazała się Agata, która upiekła najlepszy makowiec na świecie.
Makowiec składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej + odrobina mąki do posypania przy wałkowaniu
100 ml mleka – w temperaturze pokojowej
100 g roztopionego, przestygniętego masła
15 gramów drożdży w proszku
4 łyżki cukru
4 żółtka
spora szczypta soli
2 łyżki mocnego alkoholu np. rumu, wódki lub spirytusu – ja dodałam hiszpańskiego likieru 43, który ma piękny waniliowo-cytrusowy aromat i idealnie nadaje się do ciasta
1 łyżeczka cukru waniliowego
Na masę:
duża puszka masy makowej – co najmniej 800 gramów
szczypta cynamonu
odrobina ekstraktu migdałowego
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu do smaku
garść dowolnych orzechów – drobno posiekanych
3 łyżki skórki pomarańczowej
szczypta rodzynek
płatki migdałowe – też do posypania z wierzchu
6 ubitych białek
Pamiętajcie że ubite białka to trik mokrego makowca!
Masa makowa przygotowanie:
Masę makową wymieszać z pokrojonymi dodatkami, na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Ciasto przygotowanie:
Suche drożdże należy wymieszać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na koniec zalewając ciasto roztopionym masłem.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do sporej miski i przykryć ściereczką – musi wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości – powinno to zająć około godziny.
Ciasto podzielić na 2 części, następnie rozwałkować na cienkie prostokąty – grubości około 3 mm. Rozsmarować masę makową – zostawiając 3 cm marginesy – dzięki temu zwiniecie ciasto bez utraty cennego makowego farszu. Podwinąć końce makowców pod spód.
Następnie przenieść na blachę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem lub olejem. Piec w temperaturze 190 stopni około 35 minut. Jeśli nie chcecie makowca płaskiego jak na zdjęciu – nie leńcie się i owińcie roladę w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu – nie opadnie. Nasz opadł ale i tak był najwspanialszy.
Gdy lekko przestygnie polać lukrem zrobionym z cukru pudru i gorącej wody, posypać obficie skórką pomarańczową i migdałowymi płatkami. Pycha