Makowiec

Makowiec 3.91/5 (78.18%) 11 głos[ów]

Makowiec

Makowiec przepis na idealne świąteczne ciasto. Makowiec jest ciastem pracochłonnym, ale magicznym i wspaniałym – warto się natrudzić. Polecam dodanie gotowej masy migdałowej – ale czytajcie dokładnie skład, powinna być naturalna bez E-ulepszaczy. Makowiec kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W tym roku wszyscy bali się podjąć tej pracochłonnej misji – bohaterką okazała się Agata, która upiekła najlepszy makowiec na świecie.

Makowiec składniki:

Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej + odrobina mąki do posypania przy wałkowaniu

100 ml mleka – w temperaturze pokojowej

100 g roztopionego, przestygniętego masła

15 gramów drożdży w proszku

4 łyżki cukru

4 żółtka

spora szczypta soli

2 łyżki mocnego alkoholu np. rumu, wódki lub spirytusu – ja dodałam hiszpańskiego likieru 43, który ma piękny waniliowo-cytrusowy aromat i idealnie nadaje się do ciasta

1 łyżeczka cukru waniliowego

Na masę:

duża puszka masy makowej – co najmniej 800 gramów

szczypta cynamonu

odrobina ekstraktu migdałowego

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu do smaku

garść dowolnych orzechów – drobno posiekanych

3 łyżki skórki pomarańczowej

szczypta rodzynek

płatki migdałowe – też do posypania z wierzchu

6 ubitych białek

Pamiętajcie że ubite białka to trik mokrego makowca!

Masa makowa przygotowanie:

Masę makową wymieszać z pokrojonymi dodatkami, na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.

Ciasto przygotowanie:

Suche drożdże należy wymieszać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, na koniec zalewając ciasto roztopionym masłem.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do sporej miski i przykryć ściereczką – musi wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości – powinno to zająć około godziny.

Ciasto podzielić na 2 części, następnie rozwałkować na cienkie prostokąty – grubości około 3 mm. Rozsmarować masę makową – zostawiając 3 cm marginesy – dzięki temu zwiniecie ciasto bez utraty cennego makowego farszu. Podwinąć końce makowców pod spód.

Następnie przenieść na blachę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem lub olejem. Piec w temperaturze 190 stopni około 35 minut. Jeśli nie chcecie makowca płaskiego jak na zdjęciu – nie leńcie się i owińcie roladę w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu – nie opadnie. Nasz opadł ale i tak był najwspanialszy.

Gdy lekko przestygnie polać lukrem zrobionym z cukru pudru i gorącej wody, posypać obficie skórką pomarańczową i migdałowymi płatkami. Pycha

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Luka

    Na święta makowiec to ciasto podstawowe i moje ulubione, w lidlu mają właśnie w promocji masę makową, zrobiłam zapas, w przyszłym tygodniu zacznę piec :)

  • Agata

    Święta coraz bliżej! Mam nadzieję, że i w tym roku mokry makowczyk podbije podniebienia! :-)

Komentarze

komentarze

Back to Top