Mazurek

Mazurek 4.50/5 (90.00%) 8 głos[ów]

Mazurek

Mazurek czyli tradycyjne Wielkanocne ciasto. Słodkie, chrupiące i niesamowicie pyszne. Przepis jest idealny – Jagna, która go upiekła zrobiła furorę wśród gości – to ciasto zniknęło najszybciej. Kruchy spód, nadzienie z masy kajmakowej, a całość polana gorzką czekoladą – idealnie zrównoważony smak i konsystencja. Kolejną zaletą tego wspaniałego ciasta jest łatwość i czas przygotowania – do dzieła.

Mazurek składniki:

Kruchy spód:

1 szklanka mąki

125 g masła
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru brązowego

Masa kajmakowa:

1/3 szklanki złotego syropu albo miodu ( ja użyłam miodu)

800g mleka skondensowanego słodzonego

opcjonalnie 125g masła

Polewa:

200 g gorzkiej czekolady z 2/3 łyżeczkami oleju lub masła

Mazurek przepis przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu: masło należy roztopić w rondelku, do miski wrzucić mąkę, wiórki kokosowe i brązowy cukier, następnie zalać składniki roztopionym masłem i wymieszać.

Powstałą masą wylepić dno foremki ok. 20X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( do większej formy będzie trzeba dorobić ciasto) . Piec aż ciasto zyska złoty kolor (15-18 minut) w temp 180 st.

Masa kajmakowa: mleko skondensowane, miód i masło umieścić w rondelku i podgrzewać ok. 30-40 min na niewielkim ogniu aż masa zacznie gęstnieć, mieszać co jakiś czas.

2 prostsza metoda to gotowanie mleka słodzonego w puszkach – ok. 2-3 godziny i wymieszanie ich z miodem. Można też kupić gotową masę kajmakową.

Wylać masę na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 20 minut lub do momentu, w którym masa kajmakowa zgęstnieje i stanie się złoto-brązowa, powstaną pierwsze bąble. Wystudzić, następnie włożyć do lodówki na ok 2h.

Polewa: roztopić czekoladę z olejem lub masłem – najlepiej w kąpieli wodnej. Gdy masa kajmakowa przestygnie można polać ją pyszną czekoladową polewą.

Mazurek ozdobić migdałami, lukrem, orzechami, skórką pomarańczową lub suszonymi owocami np. morelami.

mazurek

mazurek

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://potrawywielkanocne.net.pl/ Lidia

    Moje ulubione wielkanocne ciasto ! Spróbuję tak ładnie przyozdobić jak to udało się Jagnie, sama wypróbowałam już innego przepisu i wyszedł rewelacyjnie, był kruchy i słodki, a jak się komponował podczas spotkania na kawę z przyjaciółkami :) wszystkie chciały ode mnie przepis :) )

  • http://Website Ala Zeidler

    to będzie mój pierwszy mazurek…trzymajcie kciuki

Komentarze

komentarze

Back to Top