Mule z makaronem w sosie pomidorowym

Mule z makaronem w sosie pomidorowym 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Mule z makaronem w sosie pomidorowym

Makaron z mulami w sosie pomidorowym to jedno z łatwiejszych śródziemnomorskich dań, które absolutnie zachwyca smakiem i zapachem, nie mówiąc już o tym, że możemy się dzięki niemu przenieść mentalnie na wakacje do Włoch. Do picia kieliszek zimnego, białego wina i możemy poczuć się całkowicie jak w niebie.

Pozostaje przygotowanie aromatycznego sosu na bazie pomidorów z cebulą, czosnkiem i ziołami, który oblepi mule smakiem i nada im pięknego koloru. Oczywiście makaron ugotowany al dente, spaghetti lub linguini będą idealne.

Mule z makaronem w sosie pomidorowym składniki:

1 kg muli (otwarte wyrzucamy, a te zamknięte pomimo gotowania również się nie nadają do jedzenia)

makaron – na około 3-4 osoby

Sos:

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 średnia chilli (lub płatki)

1 puszka pomidorów

sól, pieprz, cukier, pietruszka

Mule:

łyżka masła

1/2 szklanki białego wina

Makaron z mulami w sosie pomidorowym przepis:

Mule dokładnie umyć i odcedzić na sitku.

Sos pomidorowy do muli:

Na patelnię, na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę, chilli i czosnek – smażyć do zeszklenia się składników. Następnie zalać całość puszką pomidorów i powoli redukować – sos ma być gęsty i aromatyczny (nieco się rozrzedzi po dolaniu go do muli z winem).

Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i cukrem – sypnąć solidną garść natki pietruszki.

Można zacząć gotować makaron.

Mule przygotowanie:

W sporym garnku (musi finalnie pomieścić wszystkie składniki) rozgrzać masło, następnie wrzucić zamknięte małże i całość zalać winem – garnek przykryć pokrywką i po minucie zalać całość zredukowanym, gęstym i odpowiednio doprawionym sosem pomidorowym.

Dusić całość do momentu otwarcia się większości muszli (te, które się nie otworzyły – trzeba usunąć). Wymieszać mule z makaronem, sypnąć jeszcze garścią posiekanej natki pietruszki i serwować.

Można skropić danie odrobiną soku z cytryny. Będzie pysznie i niesamowicie aromatycznie. Polecam też klasyczne wydanie: muli w białym winie - możecie serwować je w zależności od upodobań z makaronem lub same np. z bagietką.

Fotografia: Olek Iwaszkiewicz

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top