Mule z makaronem w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

20 min. sos + 10 min. mule

Łączny czas:

45 min.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

śródziemnomorska

Makaron z mulami w sosie pomidorowym to jedno z łatwiejszych śródziemnomorskich dań, które absolutnie zachwyca smakiem i zapachem, nie mówiąc już o tym, że możemy się dzięki niemu przenieść mentalnie na wakacje do Włoch. Do picia kieliszek zimnego, białego wina i możemy poczuć się całkowicie jak w niebie.

Pozostaje przygotowanie aromatycznego sosu na bazie pomidorów z cebulą, czosnkiem i ziołami, który oblepi mule smakiem i nada im pięknego koloru. Oczywiście makaron ugotowany al dente, spaghetti lub linguini będą idealne.

Mule z makaronem w sosie pomidorowym – składniki

  • 1 kg muli (otwarte wyrzucamy, a te zamknięte pomimo gotowania również się nie nadają do jedzenia)
  • makaron – na około 3-4 osoby

Sos:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia chilli (lub płatki)
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz, cukier, pietruszka

Mule:

  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wina

Makaron z mulami w sosie pomidorowym – przepis

Mule dokładnie umyć i odcedzić na sitku.

Sos pomidorowy do muli

Na patelnię, na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę, chilli i czosnek – smażyć do zeszklenia się składników. Następnie zalać całość puszką pomidorów i powoli redukować – sos ma być gęsty i aromatyczny (nieco się rozrzedzi po dolaniu go do muli z winem).

Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i cukrem – sypnąć solidną garść natki pietruszki.

Można zacząć gotować makaron.

Mule – przygotowanie

W sporym garnku (musi finalnie pomieścić wszystkie składniki) rozgrzać masło, następnie wrzucić zamknięte małże i całość zalać winem – garnek przykryć pokrywką i po minucie zalać całość zredukowanym, gęstym i odpowiednio doprawionym sosem pomidorowym.

Dusić całość do momentu otwarcia się większości muszli (te, które się nie otworzyły – trzeba usunąć). Wymieszać mule z makaronem, sypnąć jeszcze garścią posiekanej natki pietruszki i serwować.

Można skropić danie odrobiną soku z cytryny. Będzie pysznie i niesamowicie aromatycznie. Polecam też klasyczne wydanie: muli w białym winie – możecie serwować je w zależności od upodobań z makaronem lub same np. z bagietką.

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *