Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Naleśniki na słodko

Słodkie naleśniki uprzyjemnią nam niejeden podwieczorek, są proste w przygotowaniu, delikatne i pięknie wyglądają. Dodatek truskawkowego musu czyni to danie pokazowym, wręcz restauracyjnym – a wszystko to przygotujecie w około pół godziny. Tani, piękny i niesamowicie smaczny deser naleśnikowy.

Naleśniki na słodko składniki:

Ciasto:

2 jajka

duża szczypta soli

mąka i mleko na oko – ciasto ma być rzadkie i pełne bąbelków powietrza czyli mocno zmiksowane – najlepiej ubijać je trzepaczką blendera przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. W sumie powinno być około 700 ml. ciasta

Nadzienie:

250 gramów półtłustego twarogu

2 żółtka

3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego

2 łyżki śmietany 18%

3 płaskie łyżki cukru pudru (będzie go łatwiej wmieszać do masy)

odrobina cukru waniliowego

Polewa:

pół opakowania mrożonych truskawek i cukier do smaku

Naleśniki na słodko przepis:

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać – ciasto musi być lekkie i napowietrzone. Smażyć na patelni natartej odrobiną oleju – zwłaszcza te pierwsze sztuki – do kolejnych nie trzeba smarować.

Składniki na farsz dokładnie wymieszać najlepiej blenderem lub mikserem – masa powinna być gładka i delikatna – dostosujcie ilość cukru do swoich upodobań.

Truskawki mrożone zagotować z kilkoma łyżkami wody i doprawić cukrem – następnie zblendować na mus – idealny do polania słodkich naleśników.

Naleśniki zwijać w trójkąty wypełnione słodkim, twarogowym nadzieniem o waniliowym aromacie. Następnie podsmażyć je na maśle z każdej strony (oczywiście opcjonalnie – naleśniki są też pyszne po prostu zwinięte i polane musem – nie trzeba ich ponownie smażyć)

Podawać z truskawkowym musem i kleksem kwaśnej śmietany. Taki farsz i dodatki będą też pyszne do słodkich pierogów czy knedli.

słodkie naleśniki

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top