Naleśniki z serem
Naleśniki z serem to pyszne danie na słodko, które może być również traktowane jako deser. Warto użyć dobrej jakości twarogu i doprawić go cukrem waniliowym, surowym żółtkiem i odrobiną śmietany – dzięki temu nadzienie będzie pyszne i kremowe. Ja zazwyczaj podsmażam ponownie naleśniki z farszem. Do takiego dania doskonale pasuje bita śmietana, krem czekoladowy lub konfitura jako słodka dekoracja. Może być też odrobina cukru pudru lub brzoskwinie z puszki. Pycha.
Naleśniki składniki na ciasto:
jedno jajko
szklanka mąki
szklanka mleka
szczypta soli
Naleśniki z serem składniki na nadzienie:
żółtko
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka cukru
250 gramów sera białego półtłustego
Opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
Naleśniki z serem przepis:
Farsz przygotowujemy zaczynając od połączenia żółtka i cukru oraz cukru waniliowego. Ubijamy całość na rzadki kogel-mogel, dodajemy ser i mieszamy dokładnie całość. Jeśli farsz jest za gęsty dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, a następnie mieszamy.
Z podanej ilości składników na farsz powinno wystarczyć na około 6-8 obfitych naleśników. Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz i rozsmarowujemy dokładnie na połowie placka. Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół formując kształt ćwiartki koła.
Tak przygotowane naleśniki można jeść na zimno lecz moim zdaniem lepiej smakują przyrumienione z obu stron na patelni z odrobiną masła. Dodatkowo przed podaniem możemy posypać naleśniki cukrem pudrem, śmietaną lub dodać na wierzch sporą ilość konfitury np. truskawkowej.

naleśniki z serem
Pingback: Ciasto na naleśniki czyli jak przygotować naleśniki idealne.()