Naleśniki z serem

Naleśniki z serem 3.93/5 (78.67%) 30 głos[ów]

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem to pyszne danie na słodko, które może być również traktowane jako deser. Warto użyć dobrej jakości twarogu i doprawić go cukrem waniliowym, surowym żółtkiem i odrobiną śmietany – dzięki temu nadzienie będzie pyszne i kremowe. Ja zazwyczaj podsmażam ponownie naleśniki z farszem. Do takiego dania doskonale pasuje bita śmietana, krem czekoladowy lub konfitura jako słodka dekoracja. Może być też odrobina cukru pudru lub brzoskwinie z puszki. Pycha.

Naleśniki składniki na ciasto:

jedno jajko

szklanka mąki

szklanka mleka

szczypta soli

Naleśniki z serem składniki na nadzienie:

żółtko

łyżeczka cukru waniliowego

łyżka cukru

250 gramów sera białego półtłustego

Opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany

Naleśniki z serem przepis:

Farsz przygotowujemy zaczynając od połączenia żółtka i cukru oraz cukru waniliowego. Ubijamy całość na rzadki kogel-mogel, dodajemy ser i mieszamy dokładnie całość. Jeśli farsz jest za gęsty dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, a następnie mieszamy.

Z podanej ilości składników na farsz powinno wystarczyć na około 6-8 obfitych naleśników. Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz i rozsmarowujemy dokładnie na połowie placka. Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół formując kształt ćwiartki koła.

Tak przygotowane naleśniki można jeść na zimno lecz moim zdaniem lepiej smakują przyrumienione z obu stron na patelni z odrobiną masła. Dodatkowo przed podaniem możemy posypać naleśniki cukrem pudrem, śmietaną lub dodać na wierzch sporą ilość konfitury np. truskawkowej.

naleśnik z serem

naleśniki z serem

 

Share Button
  • Pingback: Ciasto na naleśniki czyli jak przygotować naleśniki idealne.()

  • http://nalesniki.co.pl/ naleśniki z serem

    Mam takie pytanko. Jak zrobić bardziej chrupiące naleśniki?
    Może trzeba dodać więcej mleka albo mniej mąki?

    • itsmee

      należy je podsmażyc już po przygotowaniu bezpośrednio przed podaniem. wrzucic na koniecznie gorący już tłuszcz i podsmażac wedle uznania. jak będzie zimny tłuszcz to naleśnik i farsz naciągną i będą niesmaczne.

  • http://Website Jerzy

    Naleśniki z serem, to smak mjego dzieciństwa. Przepis idealny! Zawsze wychodzą dobrze. Dzisiaj na kolacyjkę usmażę wnukom i niech je pamietają, tak, jak ja je pamiętam. Skąd macie takie fajne przepisy? Na zdjeciu, to Wy młodzi. Pozdrawiam i dziękuję.

Komentarze

komentarze

Back to Top