Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem 4.67/5 (93.33%) 9 głos[ów]

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem to wyśmienite, lekkie i delikatne danie. Oczywiście najważniejszy jest farsz – nie szczędźcie czosnku i soli, ja dodaję też zeszkloną cebulę, która doskonale podkreśla smak szpinaku. Jeśli chcecie, żeby nadzienie było kremowe warto dodać łyżkę serka mascarpone przed podpiekaniem naleśników w piekarniku. Można też do środka dodać żółtego sera lub oprószyć nim naleśniki z wierzchu. Używam szpinaku w liściach – świeżego lub mrożonego.

Naleśniki ze szpinakiem składniki na ciasto naleśnikowe:

jedno jajko

około szklanka mąki

około szklanka wody

1/4 szklanki mleka mleka

solidna szczypta soli

Naleśniki ze szpinakiem składniki na farsz szpinakowy:

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

spora paczka mrożonego szpinaku w liściach (600 gramów)

1/5 szklanki bulionu – może być z kostki

sól, pieprz opcjonalnie vegeta

1/2 opakowania serka mascarpone

żółty ser do posypania przed zapiekaniem

Naleśniki ze szpinakiem przepis przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem w razie potrzeby dodając mąki lub wody. Ja lubię cienkie naleśniki, więc moje ciasto jest dosyć rzadkie.

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) – posmarowanej cienką warstwą oleju – najlepiej przesmarować ją wacikiem lub pędzelkiem. Smażymy do uzyskania złotawego koloru na obu stronach naleśnika.

W międzyczasie należy przygotować farsz: cebulę drobno posiekać i podsmażyć, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i podlać całość odrobiną bulionu.

Smażyć do miękkości szpinaku i odparowania wody. Dodać soli, pieprzu i vegety do smaku.

Na usmażone naleśnikowe ciasto rozłożyć szpinakowy farsz – ja odciskam go jeszcze widelcem z nadmiaru wody – żeby nie rozmoczyć naleśników. Wyłożyć farsz na połowę koła, następnie przesmarować łyżką sera mascarpone (opcjonalnie szczyptą żółtego sera) i złożyć dwa razy na pół – powstanie trójkąt.

Powstałe nafaszerowane szpinakiem naleśniki należy podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku. Można posypać je z wierzchu żółtym serem.

Pycha!

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top