Nigiri sushi

Nigiri sushi 5.00/5 (100.00%) 6 głos[ów]

Nigiri sushi

Nigiri sushi czyli drugi odcinek domowego sushi. Przepis na ryż – czyli jak gotować i przyprawiać znajdziecie w przepisie podstawowym jak zrobić sushi

Nigiri sushi to kulki ryżu posmarowane delikatnie wasabi, na których leży plaster ryby lub np. omlet, krewetka, kawałek kalmara czy ośmiornica.

Nigiri to bardzo delikatny rodzaj sushi – sekretem jak zawsze jest dobrze ugotowany i przyprawiony ryż oraz świeża ryba. Istotne jest jej pokrojenie – tu ważny jest ostry nóż, ważny jest też ładny kawałek ryby – gruby filet – żeby można było odkroić spory plaster no i oczywiście umiejętności kucharza. Rybę dobrze kroić pod lekkim skosem.

Nigiri sushi składniki:

Ryż do sushi

Ryba lub inne składniki (krewetka, omlet, kalmar)

Wasabi

Nigiri sushi przygotowanie:

Ugotowany i doprawiony ryż formujemy wilgotnymi rękami w niewielkie lekko wydłużone kulki – należy uzyskać jajowaty kształt. Smarujemy nasz ryż małą ilością wasabi i przykrywamy plastrem ryby. Nigiri na zdjęciu są z łososiem i tuńczykiem – wyszły pyszne bo mieliśmy bardzo dobrej jakości, świeżą rybę. Jedząc nigiri najlepiej zamoczyć w sosie sojowym samą rybę – dzięki temu nie pogubicie ziaren ryżu w sosie sojowym. Uwielbiam nigiri za ich delikatność i prostotę. Wykonanie też idzie całkiem szybko – zwłaszcza gdy na sushi party zaprosimy wielu gości. Sushi w towarzystwie smakuje najlepiej.

Nigiri sushi

Nigiri sushi

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top