Nigiri sushi z łososiem i krewetkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Nigiri sushi czyli drugi odcinek domowego sushi. Przepis na ryż – czyli jak gotować i przyprawiać znajdziecie w przepisie podstawowym jak zrobić sushi

Nigiri sushi to kulki ryżu posmarowane delikatnie wasabi, na których leży plaster ryby lub np. omlet, krewetka, kawałek kalmara czy ośmiornica.

Nigiri to bardzo delikatny rodzaj sushi – sekretem jak zawsze jest dobrze ugotowany i przyprawiony ryż oraz świeża ryba. Istotne jest jej pokrojenie – tu ważny jest ostry nóż, ważny jest też ładny kawałek ryby – gruby filet – żeby można było odkroić spory plaster no i oczywiście umiejętności kucharza. Rybę dobrze kroić pod lekkim skosem.

Nigiri sushi z łososiem i krewetkami – składniki

  • Ryż do sushi
  • Ryba lub inne składniki (krewetka, omlet, kalmar)
  • Wasabi

Nigiri sushi z łososiem i krewetkami – przepis

  1. Ugotowany i doprawiony ryż formujemy wilgotnymi rękami w niewielkie lekko wydłużone kulki – należy uzyskać jajowaty kształt.
  2. Smarujemy nasz ryż małą ilością wasabi i przykrywamy plastrem ryby. Nigiri na zdjęciu są z łososiem i tuńczykiem – wyszły pyszne bo mieliśmy bardzo dobrej jakości, świeżą rybę.

Jedząc nigiri najlepiej zamoczyć w sosie sojowym samą rybę – dzięki temu nie pogubicie ziaren ryżu w sosie sojowym. Uwielbiam nigiri za ich delikatność i prostotę. Wykonanie też idzie całkiem szybko – zwłaszcza gdy na sushi party zaprosimy wielu gości. Sushi w towarzystwie smakuje najlepiej.

Nigiri sushi
Nigiri sushi z łososiem i krewetkami
5/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. […] Dla bardziej zaawansowanych: california maki i nigiri sushi […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *