Ogórki małosolne

Ogórki małosolne 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Ogórki małosolne

Na ogórki małosolne każdy ma swój własny przepis – mam i ja:)

Lubię gdy jest w nich dużo czosnku i chrzanu, aromat kopru i odpowiednia ilość soli. Ogórki powinny być świeże, twarde i nie za duże.

Ja zazwyczaj planując małosolne wybieram się na bazarek – gwarantuję, że takie ogórki gruntowe są 100 razy lepsze od tych marketowych. Są twarde, jędrne i zachowują swój wyjątkowy, świeży smak.

Ogórki małosolne składniki:

1 kg ogórków gruntowych

zestaw do kiszenia zawierający:

chrzan

czosnek pół główki

koper

liście chrzanu

2 płaskie łyżki grubej soli na litr wody

Ogórki małosolne przepis przygotowanie:

Ogórki trzeba porządnie umyć, poukładać w słoiku z czosnkiem, chrzanem i koprem, następnie zalać wodą z solą. Jeśli jesteście niecierpliwi zalejcie ogórki gorącą wodą, jeśli jesteście bardzo niecierpliwi ponacinajcie końcówki ogórków w krzyżyki i zalejcie je wrzątkiem – będą gotowe nazajutrz:)

Ogórki małosolne kojarzą mi się z wakacjami i często nie mogę się ich doczekać.

Uwielbiam zawozić cały słój ogórków np. na grilla czy imprezę ogrodową – po pierwsze: wnosi się w „przygotowania” jakiś wkład, po drugie: nie znam nikogo kto nie lubi ogórków małosolnych, po trzecie: można sobie bazkarnie siedzień i pić piwko – tłumacząc się: przecież też przygotowałam imprezę;)

To idealne warzywo do dań z grilla, pasuje smak, nie trzeba ich obracać na grillu i nie więdną tak szybko jak sałata w upalny dzień.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top