Ogórki z chili

Ogórki z chili 4.75/5 (95.00%) 4 głos[ów]

Ogórki z chili

Ogórki z chili czyli jak zrobić pyszne marynowane ogórki z dodatkiem pikantnej papryczki chili z octem, olejem i cukrem. Ogórki te są specjalnością Kamili i Bartka – wyłudzam od nich słoiki tych pysznych ogórków przy każdej okazji. Są ich specjalnością jeśli chodzi o menu zakąskowe na imprezach. Zdradzili mi przepis a ja zdradzam go Wam! W tym sezonie wyciągnę jeszcze od nich przepis na wspaniałe ogórki z curry i w keczupie.

Ogórki z chili składniki:

1/2 kg małych ogórków gruntowych

100 ml octu

3 łyżki oleju

spora szczypta soli

1 łyżka suszonej ostrej chilli

3 łyżki cukru

4 ząbki czosnku

Ogórki z chili przepis przygotowanie:

Ogórki umyć i obrać – pokroić w grube plastry – czyli ogórek na jakieś cztery kawałki. Zasypać solą i odstawić na pół godziny – następnie lekko odcisnąć z wody.

Zagotować pół litra wody, dodać do niej octu, soli, cukru, chilli, oleju i kilka ząbków czosnku w łupince.

Pogotować 10 minut.

Powstałą marynatą zalać ogórki w słoikach. Następnie szczelnie zakręcić. Ogórki przejdą smakiem już po kilku dniach – ale jeśli dobrze je zawekujecie możecie cieszyć się ich wyrazistym smakiem jeszcze klika lat później. Bardzo cieszy mnie wielka kuchenna szafa pełna przetworów w domu Kamili i Bartka – ten widok uspokaja mnie i przepełnia radością, wiem, że na kolejnej imprezie otworzą jakiś słoiczek z cudownymi przetworami.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top