Ogórki z chilli

Ogórki z chilli 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Ogórki z chilli

Ogórki z chilli w stylu azjatyckim, są wyrazistym dodatkiem do dań. Bazą są świeże ogórki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi z dodatkiem octu ryżowego i chilli, można dodać olej sezamowy, który jest aromatyczny i pasuje do azjatyckich dań – dla ozdoby posypujemy sałatkę sezamem. W zależności od upodobań i wytrzymałości – dozujcie chilli, ja lubię dość ostrą wersję tej sałatki.

Ogórki z chilli przepis

2-3 ogórki

2 -3 łyżki octu ryżowego

2 łyżki cukru

duża szczypta soli

jedno chilli drobno pokrojone

2 zmiażdżone ząbki czosnku

mały kawałek imbiru drobno posiekany

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

prażony sezam do posypki

2-3 łyżki siekanej kolendry

Ogórki z chilli przygotowanie

Obrane ogórki należy przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w małe kawałki, przełożyć do miski i zalać octem z cukrem i solą. Ogórki odkładamy na 30 minut do lodówki, żeby się zamarynowały. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszając razem wszystkie składniki: czosnek, imbir, chilli, olej sezamowy, kolendra, sos sojowy. Gdy ogórki już się zamarynują wyciągamy je z lodówki i odsączamy z nadmiaru wody. Doprawiamy ogórki sosem i posypujemy prażonym sezamem oraz posiekaną kolendrą. Sałatka najlepiej smakuje jako dodatek do dań azjatyckich. Jest chrupiąca, aromatyczna i delikatna. Jeśli lenicie się sami ją przygotować doskonałą zjecie w http://smakalajzyt.pl/pekin-w-poznaniu/

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top