Omlet na słodko

Omlet na słodko 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Omlet na słodko

Puszysty, delikatny jak chmurka omlet na słodko w stylu grzybka, ale z minimalną ilością mąki. Omlet z ubitych białek z odrobiną soli – na koniec wmieszałam żółtka i płaską łyżkę mąki. Przygotujcie się, że na patelni piana z białek trochę opadnie – nic nie szkodzi – dzięki niewielkiej ilości mąki omlet nadal będzie delikatny. Składam go na pół – do środka upycham kilka łyżek wiśniowej konfitury, obok kleks kwaśnej śmietany, a z  góry pierzynka z cukru – pudru. Wy też możecie przygotować sobie idealne śniadanie w 15 minut.

Omlet na słodko składniki:

4 białka

2 żółtka (mogą być 4, ale będzie cięższy)

solidna szczypta soli

1 płaska łyżka mąki pszennej

odrobina masła do smażenia

Delikatny omlet ze słodkimi dodatkami przepis:

Białka oddzielić o żółtek i ubić z solą na sztywną pianę.

Do białek delikatnie domieszać żółtka i łyżkę mąki.

Na patelni – najlepiej z nieprzywierającą powłoką rozgrzać łyżkę masła. Następnie delikatnie przenieść jajeczną masę na patelni.

Smażyć na średnio-dużym ogniu, aż spód stanie się złocisty – omlet przełożyć packą lub za pomocą drugiego talerza na drugą stronę i smażyć do momentu lekkiego zrumienienia.

Omlet przekroić na pół – z tej ilości spokojnie powinny wyjść 2 porcje.

Posmarować swoją ulubioną konfiturą i oprószyć cukrem pudrem. Ja nigdy nie słodzę masy jajecznej przed smażeniem – cukier puder z góry w zupełności wystarczy. Obok kleks kwaśnej śmietany, który doskonale zrównoważy słodycz dania.

Prosty przepis na omlet znajdziecie też na magielkuchenny.pl: omlet grzybek

omlet z ubitych białek na słodko

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top