Ostrygi

Oceń ten przepis

Ostrygi

Ostrygi wiele osób zna jako legendarny afrodyzjak szeroko propagowany przez Casanovę, te tajemnicze owoce morza są coraz bardziej dostępne w Polsce i można od czasu do czasu się nimi uraczyć. Podpowiadam jak zabrać się za otwarcie ostrygi, które ostrygi kupić, jak je przechowywać i w końcu jak jeść te piękne i magiczne mięczaki, które mają tyle samo miłośników co zagorzałych wrogów. Jakie ostrygi wybierać? Ostrygi należy kupować dokładnie zamknięte – oznacza to, że są żywe i świeże, im muszla cięższa tym lepiej – oznacza, że zamknęła w środku sporo morskiej wody. Ceny ostryg to od 3 zł za małe do 9 zł za te największe. Przechowywanie ostryg: Małże powinny powinny być przechowywane w lodówce, ułożone wypukłą stroną do dołu – dzięki temu wiemy, że nie wypłynie z nich cenny sok. Miejsce przechowywania powinno być przewiewne np. owińcie je w lnianą ściereczkę – nigdy nie zostawiajcie ich w plastikowych workach – muszą mieć dopływ powietrza. Otwieranie ostryg: Zamknięte muszle należy zdecydowanym uściskiem złapać przez ściereczkę, trzymając je wypukłą stroną w dół, następnie należy wbić solidny nóż (o grubym, ale ostrym ostrzu) między muszle – najłatwiej zacząć od węższej części muszli i stopniowo manipulując nożem otwierać ostrygę – należy odciąć mięsień trzymający skorupę u góry, a następnie delikatnie poluzować mięsień, przyczepiony do bardziej wypukłej części muszli. Cały czas trzeba uważać, żeby nie rozlać soku, który znajduje się w muszli. Jak jeść i podawać ostrygi: Najbardziej klasyczny sposób serwowania ostryg to podanie muszli skropionych sokiem z cytryny na lodzie. Do popicia szampan lub delikatne białe wino. Je się je rękami, a zawartość muszli czyli mięso z morską wodą delikatnie wypija się z muszli. Jeśli traficie na świeże okazy na pewno zachwycą Was delikatnym smakiem i powiewem morskiej świeżości. Trochę szampana i zawrót głowy murowany.

Klasyczny przepis na ostrygi:

8 sztuk świeżych ostryg 8 ósemek cytryny kilka garści lodu (można go pokruszyć)

Ostrygi przepis:

Ostrygi należy pootwierać, lód skruszyć. Na lodzie poukładać wypukłe strony małży wraz z zawartością i obłożyć kawałkami cytryn – każdy samodzielnie może skropić sobie swoją porcję tuż przed zjedzeniem. Zdjęcia: Olek Iwaszkiewicz

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top