Pad thai

Pad thai 3.57/5 (71.43%) 7 głos[ów]

Pad thai

Pad thai przepis na aromatyczny makaron po tajsku. Gotowe danie pad thai kupicie prawie w każdym supermarketowym fast foodzie, ale to nie to samo co autentyczny i gotowany z namaszczeniem pad thai. Użyłam krewetek i kurczaka, płaskiego makaronu ryżowego, miliona tajemnych składników, które opisze w dalszej części i prażonych orzechów. Istotna jest kolendra, limonka i chrupiące kiełki fasoli. Można użyć pasty pad thai, ale ja przygotowałam ją sama od zera. No dobra tego dnia gotowali Żaba i Pedro – to oni ją przygotowali, moja rola sprowadziła się do pokrzykiwania: więcej sosu rybnego, więcej cukru i limonki!

Pad thai składniki:

paczka płaskiego makaronu ryżowego
paczka dużych krewetek około 250 gramów
11 duża pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
6 ząbków czosnku
2 świeże chilli
1,5 łyżki startego imbiru
2 cebule
garść szczypiorku z cebuli dymki
2 jajka
3 garście kiełków fasoli mung
mała filiżanka podprażonych, niesolonych fistaszków
3 łyżki oleju do smażenia – mieliśmy ryżowy, który może osiągać bardzo wysoką temperaturę bez dymienia.
ćwiartki limonki do podania
dużo świeżej kolendry

PASTA/SOS do Pad Thai

filiżanka bulionu z kurczaka (może być z kostki)
5 łyżeczek octu winnego lub ryżowego
3 chlusty sosu tamaryndowego
2 łyżki soku z limonki
6 łyżeczek brązowego cukru
3-4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
pół łyżeczki białego pieprzu

Pad thai przepis przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić i zamarynować w sosie sojowym na kilka minut. W międzyczasie posiekać i połączyć wszystkie składniki na pastę pad thai. Sos trzymamy w kubku i będziemy stopniowo podlewać danie.

Zaparzyć makaron ryżowy i przelać go wodą, żeby się nie skleił

Wok lub patelnię rozgrzać na średnim gazie z odrobiną oleju. Dodać czosnek, cebulę, chilli, imbir i szczypior. Smażyć około minuty.

Następnie dodać kurczaka i po 3 minutach dorzucić krewetki. Gdy całość lekko straci wodę – czytaj patelnia wyschnie należy zacząć podlewać całość sosem.

Wszystko mieszać i podsmażać do momentu gdy kurczak i krewetki nie będą już surowe. Wbić całe jajko i rozmieszać energicznie ze wszystkimi składnikami.

Dodać makaron i podlać obficie sosem, całość wymieszać. Smażyć około 8 minut do momentu, w którym makaron zacznie się lekko kleić – jeśli to konieczne podlewać stopniowo sosem.

Zdjąć woka z gazu, posypać obficie kiełkami, kolendrą, plasterkami świeżej chilli do ozdoby. Chlapnąć jeszcze obficie sosem rybnym.

Podawać z prażonymi, lekko rozgniecionymi orzechami, ćwiartką limonki i szczypiorkiem. Jest pysznie.

jemy pad thai

jemy pad thai

 

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top