Pad thai z kurczakiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Przepis na aromatyczny makaron po tajsku, czyli pad thai. Gotowe danie pad thai kupicie prawie w każdym supermarketowym fast foodzie, ale to nie to samo co autentyczny i gotowany z namaszczeniem pad thai. Użyłam krewetek i kurczaka, płaskiego makaronu ryżowego, miliona tajemnych składników, które opisze w dalszej części i prażonych orzechów. Istotna jest kolendra, limonka i chrupiące kiełki fasoli. Można użyć pasty pad thai, ale ja przygotowałam ją sama od zera. No dobra tego dnia gotowali Żaba i Pedro – to oni ją przygotowali, moja rola sprowadziła się do pokrzykiwania: więcej sosu rybnego, więcej cukru i limonki!

Pad thai z kurczakiem – składniki

  • paczka płaskiego makaronu ryżowego
  • paczka dużych krewetek około 250 gramów
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 świeże chilli
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 2 cebule
  • garść szczypiorku z cebuli dymki
  • 2 jajka
  • 3 garście kiełków fasoli mung
  • mała filiżanka podprażonych, niesolonych fistaszków
  • 3 łyżki oleju do smażenia – mieliśmy ryżowy, który może osiągać bardzo wysoką temperaturę bez dymienia.
  • ćwiartki limonki do podania
  • dużo świeżej kolendry

Sos do Pad Thai:

  • filiżanka bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 5 łyżeczek octu winnego lub ryżowego
  • 3 chlusty sosu tamaryndowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 6 łyżeczek brązowego cukru
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki białego pieprzu

Pad thai z kurczakiem – przepis

  1. Pierś z kurczaka pokroić i zamarynować w sosie sojowym na kilka minut. W międzyczasie posiekać i połączyć wszystkie składniki na pastę pad thai. Sos trzymamy w kubku i będziemy stopniowo podlewać danie.
  2. Zaparzyć makaron ryżowy i przelać go wodą, żeby się nie skleił
  3. Wok lub patelnię rozgrzać na średnim gazie z odrobiną oleju. Dodać czosnek, cebulę, chilli, imbir i szczypior. Smażyć około minuty.
  4. Następnie dodać kurczaka i po 3 minutach dorzucić krewetki. Gdy całość lekko straci wodę – czytaj patelnia wyschnie należy zacząć podlewać całość sosem.
  5. Wszystko mieszać i podsmażać do momentu gdy kurczak i krewetki nie będą już surowe. Wbić całe jajko i rozmieszać energicznie ze wszystkimi składnikami.
  6. Dodać makaron i podlać obficie sosem, całość wymieszać. Smażyć około 8 minut do momentu, w którym makaron zacznie się lekko kleić – jeśli to konieczne podlewać stopniowo sosem.
  7. Zdjąć woka z gazu, posypać obficie kiełkami, kolendrą, plasterkami świeżej chilli do ozdoby. Chlapnąć jeszcze obficie sosem rybnym.

Podawać z prażonymi, lekko rozgniecionymi orzechami, ćwiartką limonki i szczypiorkiem. Jest pysznie.

jemy pad thai
Jemy pad thai
3.6/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *