Panna Cotta

Panna Cotta 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Panna Cotta

Panna Cotta – włoska klasyka. Kremowa niczym chmurka i banalnie prosta w przygotowaniu. Sama się zdziwiłam. Przygotowałam do polania równie prosty mus truskawkowy.

Tak, tak całkiem niedawno odgrażałam się, że będę gonić ideał niedoścignionej Panna Cotty z Mammy Marietty i powiem, że wcale nie był to ideał tak bardzo odległy jak mogłoby się wydawać.

panna cotta

panna cotta

Panna Cotta przepis:

300 ml śmietany tortowej 36 %

250 ml mleka 2%

6 łyżek cukru – kto lubi słodkość niech doda więcej – ja lubię delikatną panna cottę

4 krople aromatu waniliowego, można użyć ziarenek – ale w mojej idealnej pannie nie znalazłam ani jednej czarnej kropki ;)

1,5 płaskiej łyżki żelatyny w proszku

Mus truskawkowy improwizacja – przepis:

Zmiksować 15 dużych truskawek z 4 łyżkami cukru na gładką masę. Przelać do garnuszka i gotować około 10 minut żeby mus zgęstniał i zmienił kolor na ciemniejszy. Czas przygotowania 13 minut – efekt tzw. WOW.

Przygotowanie:

Śmietanę, mleko i cukier wstawiamy na gaz – podgrzewamy powoli i mieszamy, żeby rozpuścić cukier. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego. Żelatynę w proszku podlewamy 20 ml wody, żeby zrobił się z niej klej – taki kleik dorzucamy do garnka i czekamy, aż nasza mikstura się zagotuje – gdy tylko zauważymy bąble ściągamy rondel z palnika. Napełniamy płynem małe miseczki, kokilki, kieliszki lub filiżanki i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Z tej ilości spodziewajcie się 4-6 porcji. Najtrudniej wydobyć deser z miseczki, żeby zrobić babkę i polać ją musem – można podważyć nożem, polać miskę gorącą wodą lub kupić sobie wielce lanserskie miseczki do panna cotta – takie, które wystarczy popchnąć palcem.

Do zdjęcia ubieramy deser w liść mięty, truskawkę i chlup musu.

Na zdjęciu być może widać, że nie jestem najcierpliwszym pożeraczem tego deseru, moja panna cotta ma rysy i blizny – ale wiecie co? To nic! Była cudowna. I mam jeszcze jedną!

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top