Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

5

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Papryka faszerowana czyli jak zrobić pyszną paprykę z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami w 40 minut? Bardzo lubię aromat upieczonej papryki – proces ten wydobywa cudowną słodycz i głęboki smak z tego warzywa. Latem papryki są najsmaczniejsze, więc to idealna pora na nadziewaną paprykę. Większość papryk zrobiłam z mięsem mielonym z indyka i ryżem oraz cebulą i przyprawami ale 2 eksperymentalnie nadziałam innymi składnikami: jedną mięsem z pieczarkami a drugą podsmażonym bakłażanem z cebulą, pieczarkami i serem feta – wszystkie rodzaje wyszły pysznie. Poniżej przepis na klasyczną paprykę z mięsem.

Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem – składniki

  • 5 średniej wielkości papryk
  • pół kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka) ale możecie użyć swojego ulubionego
  • 1 średnia cebula
  • pół szklanki lekko podgotowanego ryżu (ja użyłam brązowego – ten trzeba podgotowywać dłużej niż biały)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie, świeża bazylia i odrobina tymianku
  • odrobina oliwy z oliwek

Opcjonalnie:

  • pieczarki,
  • bakłażan,
  • chilli,
  • ser żółty lub np. feta – co kto lubi i co znajdzie w lodówce:)

Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem – przepis

  1. Podsmażyć cebulę na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodać czosnek.
  2. W międzyczasie podgotowywać ryż – ma być twardawy i niedogotowany, ale niezupełnie surowy (biały ryż gotować krócej niż brązowy)
  3. Paprykom poodcinać czapeczki z szypułką i wyjąć gniazda nasienne – czapeczki zachować, do przykrycia faszerowanych papryk.
  4. Mięso mielone wymieszać z cebulą, przyprawami, ziołami i jajkiem oraz ryżem. Opcjonalnie można dodać pieczarek (mięso i pieczarki w papryce są pyszne – przecięta papryka na zdjęciu jest właśnie z pieczarkami 🙂
  5. Powstałym farszem napchać papryki i przykryć je czapkami. Posmarować oliwą, żeby ładniej się piekły.
  6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Obserwować czy ładnie się rumienią:)
papryka faszerowana
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem
4/5 - (24 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

5 komentarzy

    • cos ty, delikatnie podgotowac calosc z umiarem i do piekarnika, az zczarnieje delikatnie papryka, podac z surowka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *