Pasta rybna

Pasta rybna 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Pasta rybna

Pasta rybna ze szprotek w oleju i pomidorach pół na pół, z dodatkiem ziół prowansalskich, czerwonej cebuli, keczupu i odrobiny przecieru pomidorowego. Ta pasta to cudowna i smaczna alternatywa dla ciężkich majonezowych past rybnych. Przygotujecie ją w 10 minut.

Tą pyszną pastą uraczył mnie kolega z pracy, którego o tak wielki kulinarny talent nie podejrzewałam. Idealnie doprawione rybne smarowidło na świeżej bułce z masłem to uczta. Dzięki składamy Wiesławowi, a pastę włączamy do naszego menu.

Pasta rybna składniki:

1 puszka szprotek w oleju

1 puszka szprotek w sosie pomidorowym

1 średnia czerwona cebula drobno posiekana

2 łyżki keczupu

2 łyżeczki przecieru pomidorowego (jeśli jest kwaśny można odrobinę dosłodzić)

łyżeczka czubata ziół prowansalskich

szczypta soli

solidna szczypta pieprzu

Pasta rybna przepis przygotowanie:

Ryby wyjmujemy z puszek (omijając olej, którego nie dodajemy do pasty), można dodać część pomidorowej zalewy.

W misce rozgniatamy szprotki widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprze, i solidną porcją ziół prowansalskich.

Następnie dodajemy keczup, przecier pomidorowy i opcjonalnie odrobinę cukru.

Pasta ma mieć wyraźnie czerwony kolor i sporo chrupiącej cebuli – ja nie żałuję też pieprzu – lubię dania wyraziste. Całość mieszamy dokładnie.

Pasta idealnie smakuje z białym, świeżym pieczywem posmarowanym masłem. To idealne danie na śniadanie, kolację i jako przekąska (zakąska) na imprezę.

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Małgorzata Korniluk

    Pasty rybne sama często i chętnie przyrządzam do chlebka nie ma lepszego dodatku :)

Komentarze

komentarze

Back to Top