Paszteciki
Paszteciki przepis na wspaniałe, delikatne i chrupiące wigilijne paszteciki, najlepsze są na ciepło i muszę przyznać, że nie zdążyły wystygnąć bo od razu zniknęły. Przepis na to wspaniałe danie i jego przygotowanie zawdzięczamy Julce. Ustaliliśmy już, że będą towarzyszyły każdemu naszemu spotkaniu. Owszem są trochę pracochłonne ale warto powałkować ciasto i smażyć aromatyczną kapustę z pieczarkami gdyż są niesamowicie dobre.
Paszteciki składniki:
ciasto:
4 żółtka
120 g masła – miękkiego
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłego mleka 2%
350g mąki pszennej lub tortowej
szczypta soli
nadzienie czyli pasztecikowy farsz:
300g pieczarek lub innych super smacznych grzybów
500g kapusty kiszonej
garść suszonej żurawiny (lub innych suszonych owoców)
3/4 szklanki wody
0,5 obranego jabłka
1 cebula
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kminu (cały lub tarty) nasiona kminu też świetnie nadadzą się do posypania pasztecików.
Paszteciki przepis przygotowanie:
Na oliwie zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę, następnie dodać przepłukaną i odsączoną kapustę, całość przyprawić kminkiem, solą, pieprzem i cukrem.
Dusić powoli około 15 minut, następnie dodać jabłko i posiekane grzyby, dusić od czasu do czasu mieszając, na koniec dodać żurawinę lub co tam chcecie i poddusić.
Paszteciki przepis na ciasto:
Drożdże zmieszać z cukrem i zalać ciepłym mlekiem, odstawić na około 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wlać rozrobione drożdże, następnie dodać żołtka i powoli wyrabiać jednolitą masę, wyrobione, sprężyste ciasto rozwałkować w razie potrzeby podsypując mąką.
Ciasto najlepiej pociąć na długie pasy, które wypełnia się farszem, z których później zawija się długie rulony. Gotowe długie pasy należy poprzecinać nożem lekko na skos – powstaną urocze paszteciki, pozostaje już tylko przesmarować ciasto żółtkiem i posypać np. kminkiem lub ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia na około 20 minut.
Do tego odrobina czerwonego barszczu i zaczyna być idealnie.

paszteciki
Pingback: Karp smażony wigilijny, smażony na maśle. Delikatny i wspaniały.()
Pingback: Barszcz czerwony przepis na doskonały barszcz na domowym zakwasie.()