Paszteciki

Paszteciki 4.56/5 (91.11%) 9 głos[ów]

Paszteciki

Paszteciki przepis na wspaniałe, delikatne i chrupiące wigilijne paszteciki, najlepsze są na ciepło i muszę przyznać, że nie zdążyły wystygnąć bo od razu zniknęły. Przepis na to wspaniałe danie i jego przygotowanie zawdzięczamy Julce. Ustaliliśmy już, że będą towarzyszyły każdemu naszemu spotkaniu. Owszem są trochę pracochłonne ale warto powałkować ciasto i smażyć aromatyczną kapustę z pieczarkami gdyż są niesamowicie dobre.

Paszteciki składniki:

ciasto:

4 żółtka

120 g masła – miękkiego

8 g suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 szklanka ciepłego mleka 2%

350g mąki pszennej lub tortowej

szczypta soli

nadzienie czyli pasztecikowy farsz:

300g pieczarek lub innych super smacznych grzybów

500g kapusty kiszonej

garść suszonej żurawiny (lub innych suszonych owoców)

3/4 szklanki wody

0,5 obranego jabłka

1 cebula

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

1 łyżka sos sojowy

1 łyżeczka cukru

1 łyżka kminu (cały lub tarty) nasiona kminu też świetnie nadadzą się do posypania pasztecików.

Paszteciki przepis przygotowanie:

Na oliwie zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę, następnie dodać przepłukaną i odsączoną kapustę, całość przyprawić kminkiem, solą, pieprzem i cukrem.

Dusić powoli około 15 minut, następnie dodać jabłko i posiekane grzyby, dusić od czasu do czasu mieszając, na koniec dodać żurawinę lub co tam chcecie i poddusić.

Paszteciki przepis na ciasto:

Drożdże zmieszać z cukrem i zalać ciepłym mlekiem, odstawić na około 10 minut.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wlać rozrobione drożdże, następnie dodać żołtka i powoli wyrabiać jednolitą masę, wyrobione, sprężyste ciasto rozwałkować w razie potrzeby podsypując mąką.

Ciasto najlepiej pociąć na długie pasy, które wypełnia się farszem, z których później zawija się długie rulony. Gotowe długie pasy należy poprzecinać nożem lekko na skos – powstaną urocze paszteciki, pozostaje już tylko przesmarować ciasto żółtkiem i posypać np. kminkiem lub ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia na około 20 minut.

Do tego odrobina czerwonego barszczu i zaczyna być idealnie.

paszteciki

paszteciki

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top