Pianka truskawkowa z mlekiem skondensowanym
Truskawkowa pianka to delikatny deser z truskawek, jest banalnie prosty w przygotowaniu, lekki i rozpływa się w ustach. Pianka przypomina trochę ptasie mleczko, ale moim zdaniem jest lżejsza. Możecie dodać garść truskawek w całości – będą przyjemną niespodziankę – choć czysta pianka też jest niczego sobie. Jeśli chcecie urozmaicić ten prosty deser możecie wylać mus na biszkopty, a całość zalać dodatkową porcją galaretki – powstanie eleganckie ciasto. Idealny deser na upalne lato.
Pianka truskawkowa z mlekiem składniki:
Pół kilograma truskawek (mogą być mrożone)
300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka lub śmietany kremówki
2 opakowania galaretki truskawkowej
cukier puder do smaku
Pianka truskawkowa z mlekiem skondensowanym i żelatyną przepis:
2 galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (nie stosować proporcji z opakowania bo dochodzi mleko i truskawki i galaretka byłaby zbyt słaba), następnie przestudzić.
Truskawki zblendować z mlekiem lub śmietaną kremówką, dodać roztwór galaretki i wymieszać całość – jeśli jest za mało słodkie dodać cukru pudru.
Przelać miksturę do plastikowego, zamykanego pojemnika i trzymać w lodówce co najmniej 4 godziny – a najlepiej całą noc – ma powstać pyszna, delikatna pianka.
Podawać oczywiście na zimno. Korzystajcie póki sezon truskawkowy kwitnie, delikatna pianka to idealny deser na zimno, który doskonale sprawdzi się w upalny dzień. Zamiast truskawek można też użyć innych owoców np. malin czy owoców leśnych. Polecam też delikatny sernik z truskawkami na zimno z bloga Cynamonowe Szczęście.