Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane przepis czyli jak zrobić pyszne, delikatne faszerowane pieczarki. Możecie dodawać ulubionych składników i dowolnie modyfikować przepis. Moją ulubioną wersją jest prosta wersja z pietruszką, masłem, cebulą i serem według Julii Child.
Pieczarki faszerowane składniki:
400 gramów dużych pieczarek
100 ml kwaśnej śmietany
duża cebula
pęczek natki pietruszki
pęczek drobnego szczypiorku
łyżka mąki
pół kostki masła
sól, pieprz
ser mozarella
opcjonalne dodatki: pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, ser pleśniowy, pomidory suszone, oliwki
Pieczarki faszerowane przepis:
Masło roztapiamy w misce w mikrofali lub w małym garnku na bardzo małym ogniu.
Myjemy dokładnie i osuszamy pieczarki. Pozbywamy się nóżek pieczarek delikatnie je wykręcając z kapelusza. Każdą z pieczarek smarujemy odrobiną roztopionego masła i odstawiamy do naczynia żaroodpornego kapeluszem do dołu tworząc małe pieczarkowe miseczki.
Na pozostałym maśle smażymy pokrojoną cebulę pokrojoną w kostkę, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodajemy łyżkę mąki i chwilę smażymy, a następnie dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną zieleniną. Dusimy chwilę całość do połączenia się składników farszu.
Do każdej z pieczarek opcjonalnie dodajemy odrobinę dodatków można dodać do każdej z pieczarek inne dodatki – tworząc niespodzianki – do jednej dodajcie sporo chilli i obserwujcie gości). Następnie dodajemy po łyżce farszu i przykrywamy każdą pieczarkę kawałkiem sera mozarella.
Zapiekamy całość w naczyniu żaroodpornym w rozgrzanym do 180 stopni piekarniuku przez około 10-15 minut. Smacznego!

pieczarki faszerowane