Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 3.92/5 (78.33%) 12 głos[ów]

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno np. na kanapki – ja dodaję do kanapek z klopsem odrobinę chrzanu. To fajny i prosty sposób na zdrową, domową „wędlinę”. Niebawem namówię Karola na zrobienie domowej gotowanej szynki, która ostatnio była najlepsza na świecie. Wracając do pieczeni – przepis jest banalnie prosty doprawić mięso i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Kolejna zaleta – pieczeń rzymska smakuje jak kotlety mielone ale nie wchłania tłuszczu bo jest pieczona. Ja użyłam łopatki wieprzowej – wyszło super.

Pieczeń rzymska składniki:

kilogram mięsa mielonego (łopatka wieprzowa będzie idealna)

1 średnia cebula – drobno pokrojona i podsmażona

jedna namoczona i odciśnięta sucha bułka (ewentualnie bułka tarta, ale polecam opcję pierwszą)

1 surowe jajko do wymieszania z mięsem

majeranek – 2 łyżki stołowe

sól, pieprz, słodka papryka, jeden ząbek czosnku

odrobina posiekanej natki pietruszki

3 jajka ugotowane na twardo jako niespodzianka w pieczeni

Dodatkowo: jeśli macie mniej tłuste mięso niż łopatka możecie wyłożyć blachę plastrami wędzonego boczku – mięso pozostanie soczyste. Jeśli macie obsesje na punkcie boczku możecie udekorować pieczeń również z góry.

Pieczeń rzymska przepis przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła.

Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć.

Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jedno jajko, sól, pieprz, majeranek, odrobinę czosnku, natkę pietruszki i sporo słodkiej papryki – pieczeń będzie miała ładny kolor.

Składniki dokładnie wymieszać. W międzyczasie ugotować 3 jajka na twardo.

Mięsem wyłożyć blachę do 1/3 wysokości, ułożyć wzdłuż 3 obrane jajka na twardo, a następnie dołożyć resztę mięsa. Pycha!

Piec około godziny w 190 stopniach. Obserwujcie pieczeń – wyjmijcie ją gdy wierzch się zarumieni.

Pieczeń rzymska kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, ale to pyszne, proste danie również na co dzień.

pieczen rzymska

pieczeń rzymska

 

Share Button
  • http://Website doda

    a moze byc mieso mielone wolowe lub indycze?

    • Smakalajzyt

      Pewnie, że tak – co kto lubi :)

  • http://Website Rynia

    dobrze, że trafiłam na Waszą stronę…znalazłam tu dużo inspiracji na nadchodzące święta. Dziękuję :)

  • http://Website Anna

    Hmmm pyszności :) aż ślinka cieknie :) trzeba wypróbować :)

  • http://Website Agata P

    Pierś z kaczki wygląda wyśmienicie! :) I zapewne tak smakuje. Chyba spróbuję zrobić takie cudeńko na święta :)

  • http://Website Ewelina

    ale smakowitości tutaj proponujecie :-) mmm coś pysznego :-)

  • http://Website Andrzej

    ale smakowitości:)

  • http://Website Małgorzata Korniluk

    Żurek to w ,moim domu rodzinna tradycja bez żurku nie wyobrażam sobie Świat , na pysznej białej kiełbasce i skwarkach z dodatkiem swojskiego jaja ..mmm!!

  • http://Website sylwia

    Ciesze się ze natrafilam na waszego bloga z przepisów napewno skorzystam zwłaszcza na sos tatarski

  • http://Website Milena Greta

    Parę przepisów zrobię na Święta

  • https://www.facebook.com/dominika.kalinowska.33 Dominika

    Bardzo fajne przepisy napewno sporo wykorzystam przygotowując święta :)

  • http://Website Anna

    Super przepisy, spróbuję zrobić sernik na święta. Mam nadzieję, że się uda :)

  • http://www.dkwadrat.pl/ dkwadrat

    Nie jadłam pieczeni z jajkiem w środku, dla mnie to całkowita nowość. Czy to jest standardowy składnik do pieczeni? Jeśli tak, to sporo jeszcze nie wiem o kulinariach :)

Komentarze

komentarze

Back to Top