Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa 4.00/5 (80.00%) 6 głos[ów]

Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa czyli idealne danie na wyjątkową okazję. Pieczeń wołowa tylko brzmi jak trudne danie – nie ma nic prostszego niż wspaniała, lekko krwista pieczeń w sosie z czerwonego wina. Oczywiście sekretem jest podsmażanie mięsa przed pieczeniem – żeby zamknąć jego pory, a tym samym zachować całą soczystość w środku. To wytrawne danie doskonale komponuje się z prostym sosem z czerwonego wina, no i oczywiście z winem wytrawnym do popicia. Jeśli chcecie możecie użyć innej części wołowiny – pieczeń będzie twardsza ale równie smaczna, przepis jest taki sam niezależnie od rodzaju mięsa. Jako sałatkę proponuję tartego selera z odrobiną cytryny, octu winnego i soli lub blanszowaną zieloną fasolkę. Polecam też wspaniały sos z zielonego pieprzu.

Pieczeń wołowa składniki:

co najmniej pół kilograma polędwicy wołowej

pieprz, oliwa

Do sosu:

pół butelki czerwonego wytrawnego wina

gałązka rozmarynu

sól, pieprz, cukier

Pieczeń wołowa przepis przygotowanie:

Polędwicę umyć i wytrzeć do sucha. Nasmarować oliwą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzanej patelni najlepiej ze stali nierdzewnej (będziemy ją ostro skrobać, żeby przygotować sos) podsmażyć mięso z każdej strony – chodzi o to, żeby lekko się zrumieniło.

Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut – ja używam termometru – mięso powinno osiągnąć 56 stopni w środku.

Mięso po pieczeniu powinno odpocząć co najmniej 10 minut – dzięki temu soki nie wypłyną natychmiast po przekrojeniu.

Sos do pieczeni:

Na patelnię rozgrzaną po smażeniu wołowiny wlać pół butelki czerwonego wytrawnego wina i odskrobać przypalone do dna aromatyczne cząsteczki mięsa. Powoli odparowywać sos.

Dodać drobno pokrojony rozmaryn, sól, pieprz i 2 łyżki cukru.

Mieszać sos powoli go redukując.

Wołowinę pokroić na średniej grubości plastry i serwować z aromatycznym sosem z czerwonego wina.

pieczeń wołowa z sosem z czerwonego wina

pieczeń wołowa z sosem z czerwonego wina

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top