Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki 3.50/5 (70.00%) 2 głos[ów]

Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki – czyli jak przygotować wyśmienitą pieczoną karkówkę w sosie cebulowym. Przede wszystkim należy zamarynować karkówkę dzień przed pieczeniem – przejdzie smakiem i aromatem czosnku i majeranku. Godzinę przed wyjęciem z piekarnika obkładamy mięso ćwiartkami cebuli – tak powstanie sekretny, cebulowy sos. Danie jest tanie, proste i bajecznie smaczne.

Pieczeń z karkówki składniki:

około 1,5 kg karkówki (nie za tłustej)
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
3-4 garście majeranku
6-8 średnich cebul
2 łyżki oleju

 

Pieczeń z karkówki przepis przygotowanie:

Mięso umyć i wysuszyć. Czosnek obrać i pokroić w słupki (będziemy nim szpikować mięso). Małym nożykiem robić w karkówce dziury na głębokość kawałka czosnku – wbić czosnek w dziurę. Mięso musi być dokładnie naszpikowane – im większa karkówka tym więcej czosnku. Polecam około 4cm odstępy, starajcie się wbijać czosnek głęboko, żeby nie powypadał gdy karkówka będzie się kurczyła w trakcie pieczenia.

Mięso naszpikowane czosnkiem dokładnie natrzeć olejem (wystarczą 2 łyżki – tylko żeby przyprawy się przykleiły) posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem – przyprawy energicznie wetrzeć (wmasować) w mięso.

Mięso odłożyć na noc do lodówki. Wszystkie smaki się przegryzą i będzie pysznie.

Piec około 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (mówię o około 1,5kg kawałku), godzinę przed końcem pieczenia obłożyć pokrojoną na ćwiartki cebulą, dalej piec pod przykryciem.

Im większa karkówka tym dłuższe pieczenie – nie bójcie się – nie wysuszy się – po pierwsze jest przykryta, po drugie cebula nawilży mięso. Możecie też użyć termometru – żeby mieć pewność, że pieczeń będzie idealna – ja karkówkę piekę zawsze „na oko”.

Upieczoną cebulę zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem – dodać sosu powstałego w trakcie pieczenia karkówki, żeby uzyskać konsystencję sosu – całość zmiksować. Prosty i pyszny sos do mięsa gotowy.

pieczona karkówka

pieczona karkówka

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top