Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Pieczona pierś z indyka składniki:

Pieczona pierś z indyka to doskonały sposób na przygotowanie zdrowej, chudej i bardzo smacznej domowej wędliny. Jeśli lubicie wiedzieć co kładziecie na kanapkę – koniecznie przygotujcie sobie domową wędlinę.

Pieczona pierś z indyka składniki:

około 1 kg filetu z indyka

ziarno gorczycy 1 łyżeczka

nasiona kolendry 1 łyżeczka

papryka czerwona

pieprz cayenne lub ostra papryka

sól, pieprz

jałowy sznurek

olej do smażenia

Pieczona pierś z indyka przepis przygotowanie:

Filet z indyka należy dokładnie umyć, oczyścić z żyłek itp oraz osuszyć.

Gorczycę, kolendrę oraz czarny pieprz należy lekko uprażyć na suchej patelni. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza, dodajemy pozostałe przyprawy oraz sól i dokładnie całość ugniatamy (mielimy).

Mięso nacieramy ze wszystkich stron gotową mieszanką przypraw i odstawiamy przynajmniej na 1-2 godziny.

Mięso formujemy w rulon równej grubości i zawijamy sznurkiem. Rulon powinien być dość mocno i dokładnie zawinięty.

Na rozgrzaną żeliwną lub stalową patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy mięso ze wszystkich stron. Dokładne obsmażenie pieczeni pozwoli na zachowanie soczystego mięsa w środku.

W najgrubszy kawałek mięsa wbijamy termometr do mierzenia temperatury pieczeni. Mięso przekładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak długo, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 75 stopni. Po wyjęciu mięsa z piekarnika temperatura w środku urośnie do 80-85 stopni.

Pieczeń można jeść na ciepło ale najlepiej smakuje następnego dnia  na zimno do kanapek.

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Amelia

    Pieczona pierś z indyka udała mi się. Będę to powtarzać, tym bardziej, z smakowała dzieciom. Robiłam bez termometru,ale sobie kupię ha,ha,ha.

  • http://blog-prawny.blogspot.com Izabela

    Jak długo może stać indyk w mieszance warzyw przed pieczeniem? W lodówce tak?

    • Smakalajzyt

      Może się marynować np. 24h w lodówce.

Komentarze

komentarze

Back to Top