Pieczona pierś z indyka składniki:
Pieczona pierś z indyka to doskonały sposób na przygotowanie zdrowej, chudej i bardzo smacznej domowej wędliny. Jeśli lubicie wiedzieć co kładziecie na kanapkę – koniecznie przygotujcie sobie domową wędlinę.
Pieczona pierś z indyka składniki:
około 1 kg filetu z indyka
ziarno gorczycy 1 łyżeczka
nasiona kolendry 1 łyżeczka
papryka czerwona
pieprz cayenne lub ostra papryka
sól, pieprz
jałowy sznurek
olej do smażenia
Pieczona pierś z indyka przepis przygotowanie:
Filet z indyka należy dokładnie umyć, oczyścić z żyłek itp oraz osuszyć.
Gorczycę, kolendrę oraz czarny pieprz należy lekko uprażyć na suchej patelni. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza, dodajemy pozostałe przyprawy oraz sól i dokładnie całość ugniatamy (mielimy).
Mięso nacieramy ze wszystkich stron gotową mieszanką przypraw i odstawiamy przynajmniej na 1-2 godziny.
Mięso formujemy w rulon równej grubości i zawijamy sznurkiem. Rulon powinien być dość mocno i dokładnie zawinięty.
Na rozgrzaną żeliwną lub stalową patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy mięso ze wszystkich stron. Dokładne obsmażenie pieczeni pozwoli na zachowanie soczystego mięsa w środku.
W najgrubszy kawałek mięsa wbijamy termometr do mierzenia temperatury pieczeni. Mięso przekładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak długo, aż temperatura mięsa w środku osiągnie 75 stopni. Po wyjęciu mięsa z piekarnika temperatura w środku urośnie do 80-85 stopni.
Pieczeń można jeść na ciepło ale najlepiej smakuje następnego dnia na zimno do kanapek.