Pieczone buraki
Pieczone buraki przepis na doskonałą i zdrową przekąskę. Burak to bardzo zdrowe, piękne i pełne smaku warzywo. Zawiera witaminy i minerały, które dobrze wpływają na skórę, pomagają w walce z anemią, a nawet działają przeciwrakowo. Nie wiem dlaczego to cudowne warzywo jest ciągle traktowane nieco po macoszemu – potarta papka z buraka i barszcz to jedyne co można z niego wykrzesać? Otóż nie – mam doskonały przepis na pieczone buraki z serem kozim lub ricottą. Przepis pochodzi z pięknej książki: „Warzywa pana Wilkinsona”, którą ostatnio namiętnie studiuję. Uwaga burak w roli głównej nadchodzi.
Pieczone buraki składniki:
4 spore buraki
100 gramów koziego miękkiego sera lub ricotty
oliwa z oliwek
ocet winny
sól,
pieprz,
kilka listków mięty do przybrania
Pieczone buraki przygotowanie:
Buraki porządnie umyć, następnie odciąć im korzeń i górną część, z której wyrasta łodyga – chodzi o to, żeby burak stał pionowo, a z góry żeby wniknęły w jego miąższ przyprawy.
Rozłożyć podwójną warstwę folii aluminiowej (będzie stabilniej) i umieścić na środku buraki.
Posolić i oprószyć pieprzem, polać oliwą z oliwek i szczelnie zawinąć.
Buraki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec godzinę i piętnaście minut.
Wyjmując sprawdzić czy na pewno są miękkie. Następnie naciąć na krzyż do połowy wysokości. Delikatnie rozchylić buraka, skropić łyżką octu winnego i posypać pokruszonym kozim serem.
Oprószyć pieprzem i udekorować liśćmi mięty. Należy wyjadać miąższ pozostawiając skórkę. Pieczenie w skórze jest konieczne – dzięki temu pieczone buraki będą soczyste i aromatyczne. To danie jest obłędnie smaczne – idealne na prostą i robiącą wrażenie przystawkę.

pieczone buraki