Pieczone udka

Pieczone udka 4.00/5 (80.00%) 20 głos[ów]

Pieczone udka

Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem, oregano i chilli. Są soczyste, wyborne i lekko pikantne. Proponuję skropić je limonką lub cytryną – będą pyszne. W ten sam sposób możecie przygotować skrzydełka z kurczaka – ostatnio to mój ulubiony patent na kurczaka. Sekretem jest naszpikowanie udek sporymi kawałkami czosnku. Nie żałuję też chilli, oregano i soli. Należy pamiętać, żeby nie przesuszyć kurczaka – ma być złocisty, chrupiący ale nie może być suchy. Ja piekę udka około 40 minut w 190 stopniach.

Pieczone udka składniki:

4 udka z kurczaka

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

2 płaskie łyżki suszonego oregano

2 płaskie łyżki słodkiej papryki

1 płaska łyżka chilli lub pieprzu cayenne

1 łyżeczka pieprzu

oliwa z oliwek lub olej

Pieczone udka przygotowanie:

Udka kurczaka dokładnie umyć, następnie pokroić czosnek w dość grube plastry i naszpikować udka – zrobić dziurę w skórze czubkiem noża i wsunąć czosnek w mięso. Ja na jedno udko używam około 5 cząstek czosnku.

Natrzeć udka cienką warstwą oliwy. Wymieszać wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, paprykę, chilli i oregano w misce. Gdy przyprawy się połączą natrzeć nimi dokładnie udka.

Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 -45 minut. Piec udka do momentu aż osiągną złotawą, chrupiącą skórkę. Od czasu do czasu można podlać udka wytapiającym się sosem.

Osypać pietruszką i skropić sokiem z limonki. Można serwować z cząstkami limonek – wyglądają pięknie. W ten sam sposób czasem przygotowuję skrzydełka z kurczaka – są równie pyszne, ale bardziej tłuste. Pieczone udka z kurczaka możecie serwować z pieczywem i jakąś prostą sałatką. Doskonale pasuje też sos guacamole z awokado.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top