Pieczone udka
Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem, oregano i chilli. Są soczyste, wyborne i lekko pikantne. Proponuję skropić je limonką lub cytryną – będą pyszne. W ten sam sposób możecie przygotować skrzydełka z kurczaka – ostatnio to mój ulubiony patent na kurczaka. Sekretem jest naszpikowanie udek sporymi kawałkami czosnku. Nie żałuję też chilli, oregano i soli. Należy pamiętać, żeby nie przesuszyć kurczaka – ma być złocisty, chrupiący ale nie może być suchy. Ja piekę udka około 40 minut w 190 stopniach.
Pieczone udka składniki:
4 udka z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżki suszonego oregano
2 płaskie łyżki słodkiej papryki
1 płaska łyżka chilli lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu
oliwa z oliwek lub olej
Pieczone udka przygotowanie:
Udka kurczaka dokładnie umyć, następnie pokroić czosnek w dość grube plastry i naszpikować udka – zrobić dziurę w skórze czubkiem noża i wsunąć czosnek w mięso. Ja na jedno udko używam około 5 cząstek czosnku.
Natrzeć udka cienką warstwą oliwy. Wymieszać wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, paprykę, chilli i oregano w misce. Gdy przyprawy się połączą natrzeć nimi dokładnie udka.
Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 -45 minut. Piec udka do momentu aż osiągną złotawą, chrupiącą skórkę. Od czasu do czasu można podlać udka wytapiającym się sosem.
Osypać pietruszką i skropić sokiem z limonki. Można serwować z cząstkami limonek – wyglądają pięknie. W ten sam sposób czasem przygotowuję skrzydełka z kurczaka – są równie pyszne, ale bardziej tłuste. Pieczone udka z kurczaka możecie serwować z pieczywem i jakąś prostą sałatką. Doskonale pasuje też sos guacamole z awokado.