Pieczone udka z kurczaka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem, oregano i chilli. Są soczyste, wyborne i lekko pikantne. Proponuję skropić je limonką lub cytryną – będą pyszne. W ten sam sposób możecie przygotować skrzydełka z kurczaka – ostatnio to mój ulubiony patent na kurczaka. Sekretem jest naszpikowanie udek sporymi kawałkami czosnku. Nie żałuję też chilli, oregano i soli. Należy pamiętać, żeby nie przesuszyć kurczaka – ma być złocisty, chrupiący ale nie może być suchy. Ja piekę udka około 40 minut w 190 stopniach.

Pieczone udka z kurczaka – składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżki suszonego oregano
  • 2 płaskie łyżki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka chilli lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • oliwa z oliwek lub olej

Pieczone udka z kurczaka – przepis

  1. Udka kurczaka dokładnie umyć, następnie pokroić czosnek w dość grube plastry i naszpikować udka – zrobić dziurę w skórze czubkiem noża i wsunąć czosnek w mięso. Ja na jedno udko używam około 5 cząstek czosnku.
  2. Natrzeć udka cienką warstwą oliwy. Wymieszać wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, paprykę, chilli i oregano w misce. Gdy przyprawy się połączą natrzeć nimi dokładnie udka.
  3. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 -45 minut. Piec udka do momentu aż osiągną złotawą, chrupiącą skórkę. Od czasu do czasu można podlać udka wytapiającym się sosem.
  4. Osypać pietruszką i skropić sokiem z limonki. Można serwować z cząstkami limonek – wyglądają pięknie. W ten sam sposób czasem przygotowuję skrzydełka z kurczaka – są równie pyszne, ale bardziej tłuste. Pieczone udka z kurczaka możecie serwować z pieczywem i jakąś prostą sałatką. Doskonale pasuje też sos guacamole z awokado.
4/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *