Pieczony filet z indyka z majonezem
Pierś z indyka powoli pieczona w polewie z masła i majonezu to doskonały przepis na uzyskanie niesamowicie soczystej wędliny nie tylko do kanapek. Przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale dzięki temu dokładnie wiecie co jecie – wędlina jest soczysta, chuda i delikatna. Uwielbiam kanapki z piersią z indyka z odrobiną awokado i ostrego sosu sambal.
Pieczony filet z indyka z majonezem składniki:
800-1000 gramów filetu z indyka
400-500 ml wywaru mięsnego lub jedna kostka rosołowa
3-4 łyżki majonezu
1/4 kostki masła
sól, pieprz
sznurek do związania mięsa lub siatka wędliniarska
1 łyżka mąki kukurydzianej (białej skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
Pieczony filet z indyka przepis:
Filet z indyka należy umyć i dokładnie osuszyć. Z obu stron przyprawiamy mięso z indyka solą oraz delikatnie pieprzem. Związujemy filet sznurkiem lub wsadzamy do siatki wędliniarskiej formując zwarty, lekko podłużny kawałek mięsa równej grubości.
Mięso wkładamy do otwartego naczynia żaroodpornego i zalewamy roztopionym masłem wymieszanym z wywarem lub rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką rosołową.
Na koniec indyka dokładnie smarujemy ze wszystkich stron majonezem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
Filet z indyka pieczemy przez około 75-90 minut, aż w środku mięso osiągnie około 75 stopni – konieczny do tego jest termometr do mięsa. Na ostatnie 20-30 minut można zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni, żeby uzyskać chrupiącą skórkę mięsa.
Po wyjęciu z piekarnika filet z indyka musi odpocząć przynajmniej 20-30 minut.
Sos pieczeniowy do indyka przygotowanie:
Z pozostałego po pieczeniu wywaru można przygotować wyśmienity sos pieczeniowy.
Sos z pieczenia indyka należy przelać na patelnię i lekko zredukować na średnim ogniu. Po chwili należy dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Całość należy dokładnie wymieszać i zredukować do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wywaru lub wody.