Pieczony filet z indyka z majonezem

Pieczony filet z indyka z majonezem 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Pieczony filet z indyka z majonezem

Pierś z indyka powoli pieczona w polewie z masła i majonezu to doskonały przepis na uzyskanie niesamowicie soczystej wędliny nie tylko do kanapek. Przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale dzięki temu dokładnie wiecie co jecie – wędlina jest soczysta, chuda i delikatna. Uwielbiam kanapki z piersią z indyka z odrobiną awokado i ostrego sosu sambal.

Pieczony filet z indyka z majonezem składniki:

800-1000 gramów filetu z indyka

400-500 ml wywaru mięsnego lub jedna kostka rosołowa

3-4 łyżki majonezu

1/4 kostki masła

sól, pieprz

sznurek do związania mięsa lub siatka wędliniarska

1 łyżka mąki kukurydzianej (białej skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)

Pieczony filet z indyka przepis:

Filet z indyka należy umyć i dokładnie osuszyć. Z obu stron przyprawiamy mięso z indyka solą oraz delikatnie pieprzem. Związujemy filet sznurkiem lub wsadzamy do siatki wędliniarskiej formując zwarty, lekko podłużny kawałek mięsa równej grubości.

Mięso wkładamy do otwartego naczynia żaroodpornego i zalewamy roztopionym masłem wymieszanym z wywarem lub rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką rosołową.

Na koniec indyka dokładnie smarujemy ze wszystkich stron majonezem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.

Filet z indyka pieczemy przez około 75-90 minut, aż w środku mięso osiągnie około 75 stopni – konieczny do tego jest termometr do mięsa. Na ostatnie 20-30 minut można zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni, żeby uzyskać chrupiącą skórkę mięsa.

Po wyjęciu z piekarnika filet z indyka musi odpocząć przynajmniej 20-30 minut.

Sos pieczeniowy do indyka przygotowanie:

Z pozostałego po pieczeniu wywaru można przygotować wyśmienity sos pieczeniowy.

Sos z pieczenia indyka należy przelać na patelnię i lekko zredukować na średnim ogniu. Po chwili należy dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Całość należy dokładnie wymieszać i zredukować do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wywaru lub wody.

soczysta piers z indyka w kanapce z awokado

pierś z indyka pieczona z majonezem

Share Button

Kategorie przepisu:

  • Just

    Fileta pieczemy w tej zalewie masło+bulion czy tylko wysmarowany majonezem?
    Jeśli bez zalewy, to jak długo przed pieczeniem trzymać w niej mięso przed pieczeniem?

Komentarze

komentarze

Back to Top