Pierniki przepis

Pierniki przepis 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Pierniki przepis

Pierniki przepis czyli jak zrobić pyszne, korzenne pierniki o idealnej konsystencji. Pierniki mogą tygodniami czekać na święta – cały czas uszlachetniając się np. w blaszanym pudełku. Nie znam nikogo, komu dekoracja słodkich ciastek nie sprawiałaby przyjemności. Warto kupić gotowe, kolorowe ozdoby, w kształcie kulek, gwiazdek i co tam sobie wymarzycie na piernikach.

Pierniki przepis składniki:

300 gramów mąki

100 gramów cukru pudru

1 łyżka masła

1 jajko

1 lyżeczka sody

1 łyżka przyprawy do pierników (lub gałka muszkatołowa, imbir, goździki, cynamon, anyż i kardamon w dowolnej kombinacji – jaką lubicie)

pól szklanki miodu,

jajko do posmarowania przed włozeniem pierników do piekarnika

do dekoracji: lukier z cukru pudru wody i soku z cytryny, orzechy, migdały, gotowe dekoracje np: kuleczki, gwiazdki itd.

przydadzą się też foremki w różnych kształtach

Pierniki przepis przygotowanie:

Miód rozpuścić w garnku na małym gazie, dodać do mąki i rozmieszać.

Do masy dodać jajko, cukier puder, masło, sodę i przyprawę do pierników.

Zagniatać aż ciasto stanie się jednolite – jeśli jest za mokre dodajcie mąki, a jeśli za suche i mało elastyczne wzbogaćcie je masłem.

Ciasto pozostawić pod przykryciem na jakieś 20 – 30 min. – żeby odpoczęło.

Następnie ciasto podzielić na kilka mniejszych kulek, wałkować, wyciskać foremkami odpowiednie kształty. Pierniki można posmarować dodatkowo jajkiem – będą bardziej miękkie i błyszczące. Jeśli wolicie te twarde i dłużej „dojrzewające” nie smarujcie ich wcale. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej, cienką warstwą masła.

Piec około 7-9 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu lub tyle, żeby się nie spaliły – wszystko zależy od piekarnika.

Przestygnięte pierniki udekorować lukrem i błyszczącymi ozdóbkami. Ja lubię też te niedekorowane, są mniej słodkie i bardziej korzenne.

pierniki

pierniki

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top