Pierogi leniwe
Leniwe kluski czyli rarytas z dzieciństwa, najlepsze są smażone z cukrem i cynamonem, miękkie, aksamitne i roztaczające niesamowity zapach. Bazą pierogów leniwych jest dobry, półtłusty twaróg, łyżka serka homogenizowanego dla dodania waniliowego aromatu, odrobina mąki do zagęszczenia i szczypta soli, która podkręci smak.
Zasmażenie pierogów na maśle z odrobiną cukru i cynamonu to już tylko formalność. Zaczynamy.
Pierogi leniwe składniki:
250 gramów półtłustego twarogu – (warto przemielić go przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko – pierogi będą aksamitne)
1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego
1 jajko
6-8 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
Do podsmażenia:
łyżka masła, cukier, cynamon
Pierogi leniwe przepis przygotowanie:
Twaróg przemielić przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko (ewentualnie kupić mielony twaróg – ale trzeba dokładnie czytać skład, bo można znaleźć twarogowe papki bez twarogu).
Do gładkiej masy twarogowej dodać łyżkę serka homogenizowanego, jajko i mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać – masa powinna być puszysta, ale nie powinna za bardzo się kleić.
Rozwałkować na grubość około 1 – 1,5cm i oprószyć mąką, następnie pociąć na kawałki w kształcie rombów.
Do osolonego wrzątku delikatnie wrzucać kluski – gotować kilka sekund od czasu wypłynięcia. Odsączyć delikatnie na sitku.
Na patelni rozgrzać masło, pierogi powoli podsmażać z cukrem i cynamonem. Można też oprószyć je cukrem-pudrem.
Danie jest obłędne – kochają je dorośli i dzieci:)