Pierogi leniwe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Leniwe kluski czyli rarytas z dzieciństwa, najlepsze są smażone z cukrem i cynamonem, miękkie, aksamitne i roztaczające niesamowity zapach. Bazą pierogów leniwych jest dobry, półtłusty twaróg, łyżka serka homogenizowanego dla dodania waniliowego aromatu, odrobina mąki do zagęszczenia i szczypta soli, która podkręci smak.

Zasmażenie pierogów na maśle z odrobiną cukru i cynamonu to już tylko formalność. Zaczynamy.

Pierogi leniwe – składniki

  • 250 gramów półtłustego twarogu – (warto przemielić go przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko – pierogi będą aksamitne)
  • 1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 jajko
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli

Do podsmażenia:

  • łyżka masła, cukier, cynamon

Pierogi leniwe – przepis

  1. Twaróg przemielić przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko (ewentualnie kupić mielony twaróg – ale trzeba dokładnie czytać skład, bo można znaleźć twarogowe papki bez twarogu).
  2. Do gładkiej masy twarogowej dodać łyżkę serka homogenizowanego, jajko i mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać – masa powinna być puszysta, ale nie powinna za bardzo się kleić.
  3. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,5cm i oprószyć mąką, następnie pociąć na kawałki w kształcie rombów.
  4. Do osolonego wrzątku delikatnie wrzucać kluski – gotować kilka sekund od czasu wypłynięcia. Odsączyć delikatnie na sitku.
  5. Na patelni rozgrzać masło, pierogi powoli podsmażać z cukrem i cynamonem. Można też oprószyć je cukrem-pudrem.

Danie jest obłędne – kochają je dorośli i dzieci:)

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *