Pierogi leniwe

Pierogi leniwe 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Pierogi leniwe

Leniwe kluski czyli rarytas z dzieciństwa, najlepsze są smażone z cukrem i cynamonem, miękkie, aksamitne i roztaczające niesamowity zapach. Bazą pierogów leniwych jest dobry, półtłusty twaróg, łyżka serka homogenizowanego dla dodania waniliowego aromatu, odrobina mąki do zagęszczenia i szczypta soli, która podkręci smak.

Zasmażenie pierogów na maśle z odrobiną cukru i cynamonu to już tylko formalność. Zaczynamy.

Pierogi leniwe składniki:

250 gramów półtłustego twarogu – (warto przemielić go przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko – pierogi będą aksamitne)

1 łyżka serka waniliowego homogenizowanego

1 jajko

6-8 łyżek mąki pszennej

szczypta soli

Do podsmażenia:

łyżka masła, cukier, cynamon

Pierogi leniwe przepis przygotowanie:

Twaróg przemielić przez maszynkę lub przecisnąć przez sitko (ewentualnie kupić mielony twaróg – ale trzeba dokładnie czytać skład, bo można znaleźć twarogowe papki bez twarogu).

Do gładkiej masy twarogowej dodać łyżkę serka homogenizowanego, jajko i mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać – masa powinna być puszysta, ale nie powinna za bardzo się kleić.

Rozwałkować na grubość około 1 – 1,5cm i oprószyć mąką, następnie pociąć na kawałki w kształcie rombów.

Do osolonego wrzątku delikatnie wrzucać kluski – gotować kilka sekund od czasu wypłynięcia. Odsączyć delikatnie na sitku.

Na patelni rozgrzać masło, pierogi powoli podsmażać z cukrem i cynamonem. Można też oprószyć je cukrem-pudrem.

Danie jest obłędne – kochają je dorośli i dzieci:)

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top