Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 4.80/5 (96.00%) 5 głos[ów]

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to fantastyczne, proste i tanie danie. Owszem lepienie może do najszybszych czynności nie należy – ale urok domowych pierogów nie ma sobie równych.

Pierogi ruskie składniki:

Składniki na około 100 pierogów ruskich (ja lubię dużo).

1 kg mąki pszennej

1/2 litra gorącej wody – w razie potrzeby dolewać

jedna płaska łyżeczka soli

Pierogi ruskie składniki na farsz

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego

dwie spore cebule drobno posiekane

1 pęczek zielonego koperku (choć pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji  ten patent podpowiedział mi znajomy Rosjanin)

Pierogi ruskie przepis przygotowanie:

Przepis na ciasto pierogowe:

Mąkę przesiewamy i łączymy z wodą i solą, ciasto zagniatamy,tak długo aż nie będzie kleiło się do rąk.

Ciasto dzielimy po kawałku,w zależności od wielkości stolnicy. Oczywiście stolnicę jak i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy- starajmy się dość cienko.

Po rozwałkowaniu ciasta robimy krążki szklanką normalnej wielkości, jeśli ktoś woli małe pierogi niech użyje mniejszej szklanki. Pamiętajmy również o tym żeby reszta ciasta nie obsychała i dlatego przykrywamy je ściereczką.

Przepis na farsz do pierogów ruskich:

Ugotować ziemniaki w normalnie osolonej wodzie, odcedzić i roztłuc tłuczkiem – ja nie mielę – dobrze roztłukuję.

Twaróg rozgnieść widelcem, na jakimkolwiek tłuszczu podsmażyć cebulę na złoty kolor.

Wszystkie składniki mieszamy oczywiście wraz z drobno posiekanym koperkiem, solimy, pieprzymy do smaku. Farsz na pierogi ruskie gotowy.

Jak gotować pierogi?

Do dużej ilości osolonej wody z odrobiną oleju wrzucamy sklejone pierogi ruskie mniej więcej około 12-15 sztuk. Czasami przyklejają się do dna garnka,ale można im dopomóc delikatnie łyżką.

Czekamy do chwili wypłynięcia na powierzchnie wody i zmniejszamy płomień ognia i tak jeszcze około 2 minut gotujemy.

Pierogi ruskie podajemy:

- ze skwarkami boczkowymi

-z cebulką smażoną

-ze skwarkami słoniny

-ze śmietaną i z cukrem

- lub po prostu z odrobiną masła – co kto woli:)

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top