Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami czyli wyśmienite danie wigilijne i nie tylko – możemy je przecież przygotować o każdej porze roku. Sekretem moich pierogów jest cienkie ciasto i idealnie przyprawiona kapusta z grzybami, którą cierpliwie przygotowuję. Pamiętajcie, żeby dobrze odparować wodę z kapusty – inaczej pierogi mogą się rozlecieć. Warto też dość drobno posiekać farsz – łatwiej się je sklei i zje.
Pierogi z kapustą i grzybami składniki:
Składniki na ciasto:
pół kilograma mąki
1 szklanka gorącej wody
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
700 gramów kapusty kiszonej
1 cebula
pół szklanki suszonych grzybów
olej
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Pierogi z kapustą i grzybami przepis przygotowanie:
Kapusta z grzybami:
Namoczyć grzyby w gorącej wodzie przez 20 minut – wody nie odlewać – przyda się.
Kapusty posmakować – jeśli jest zbyt kwaśna należy ją wypłukać, następnie drobno pokroić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle lub oleju aż się zeszkli, dodać kapustę i powoli dusić – od czasu do czasu dolewając wody.
Grzyby drobno pokroić i dodać do kapusty – zalać całość wodą pozostałą z moczenia grzybów, dodać ziele angielskie i liście laurowe (policzcie listki i kulki – trzeba je będzie na koniec wyłowić, żeby nie natknąć się na niemiłe niespodzianki w pierogach).
Kapustę gotować powoli bez przykrycia, aż zmięknie, a cała woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Pierogi przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać sól i dolewać powoli gorącej wody – mieszając łyżką. Następnie energicznie zagnieść – powinno być jędrne, miękkie i wilgotne, ale niekleiste.
Posypać blat mąką i rozwałkować cienko ciasto.
Następnie za pomocą szklanki wykroić kółka, na środek, których wyłożyć należy pyszny farsz. Zlepić dokładnie – ja dogniatam brzegi widelcem.
Gotować w lekko osolonej wodzie – minutę od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Pierogi są delikatne i bardzo smaczne, doskonałe solo i z czerwonym barszczem

pierogi z kapustą i grzybami