Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 4.20/5 (84.00%) 5 głos[ów]

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami czyli wyśmienite danie wigilijne i nie tylko – możemy je przecież przygotować o każdej porze roku. Sekretem moich pierogów jest cienkie ciasto i idealnie przyprawiona kapusta z grzybami, którą cierpliwie przygotowuję. Pamiętajcie, żeby dobrze odparować wodę z kapusty – inaczej pierogi mogą się rozlecieć. Warto też dość drobno posiekać farsz – łatwiej się je sklei i zje.

Pierogi z kapustą i grzybami składniki:

Składniki na ciasto:

pół kilograma mąki

1 szklanka gorącej wody

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

700 gramów kapusty kiszonej

1 cebula

pół szklanki suszonych grzybów

olej

sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Pierogi z kapustą i grzybami przepis przygotowanie:

Kapusta z grzybami:

Namoczyć grzyby w gorącej wodzie przez 20 minut – wody nie odlewać – przyda się.

Kapusty posmakować – jeśli jest zbyt kwaśna należy ją wypłukać, następnie drobno pokroić.

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle lub oleju aż się zeszkli, dodać kapustę i powoli dusić – od czasu do czasu dolewając wody.

Grzyby drobno pokroić i dodać do kapusty – zalać całość wodą pozostałą z moczenia grzybów, dodać ziele angielskie i liście laurowe (policzcie listki i kulki – trzeba je będzie na koniec wyłowić, żeby nie natknąć się na niemiłe niespodzianki w pierogach).

Kapustę gotować powoli bez przykrycia, aż zmięknie, a cała woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Pierogi przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać sól i dolewać powoli gorącej wody – mieszając łyżką. Następnie energicznie zagnieść – powinno być jędrne, miękkie i wilgotne, ale niekleiste.

Posypać blat mąką i rozwałkować cienko ciasto.

Następnie za pomocą szklanki wykroić kółka, na środek, których wyłożyć należy pyszny farsz. Zlepić dokładnie – ja dogniatam brzegi widelcem.

Gotować w lekko osolonej wodzie – minutę od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi są delikatne i bardzo smaczne, doskonałe solo i z czerwonym barszczem

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Renya

    W tym roku wigilia wg Waszych przepisów ! Dziękuję serdecznie ! Wreszcie nie trzeba wszystkiego szukać po necie.. wystarczy TU zajrzeć – jest wszystko ! :)

Komentarze

komentarze

Back to Top