Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to delikatne i smaczne danie na każdą okazję i każdą porę roku. Uwielbiają je dzieci. Jak zwykle zachęcam do własnoręcznego mielenia mięsa, wałkowania ciasta i lepienia – efekt bezcenny.

Pierogi z mięsem składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej

1/2 litra wody ciepłej, w razie potrzeby dolewać

1 płaska łyżeczka soli

Pierogi z mięsem składniki na farsz:

1kg łopatki wieprzowej

1/2 kg wołowiny (dowolny kawałek)

całay pęczek włoszczyzny

jedno całe jajko

2 duże cebule drobno posiekane

sól i pieprz do smaku

To proporcje na około 100 pierogów

Pierogi z mięsem przepis przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, łączymy z wodą i solą, ciasto zagniatamy, odstawiamy na pół godziny.

Ciasto odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, wałek również obsypujemy mąką.

Reszta ciasta leży i czeka pod ściereczką, żeby nie wyschło.

Po rozwałkowaniu ciasta na pierogi z mięsem, szklanką wycinamy krążki, a na zrobione krążki nakładamy farsz.

Przepis na farsz do pierogów z mięsem:

Wieprzowinę, wołowinę wraz z włoszczyzną gotujemy do miękkości, tak, jak rosół (można dodać kostkę warzywną).

Ugotowane mięso mielimy (nie za drobno, żeby nie zrobić papki)

Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, dolewamy trochę rosołu po ugotowanym mięsie.

Wszystkie składniki muszą być zimne.

Wrzucamy jedno surowe jajko.

Przyprawiamy solą i pieprzem

Jeżeli farsz będzie za rzadki można dosypać około dwóch łyżek bułki tartej.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Farsz na pierogi z mięsem gotowy!

Zaczynamy lepić pierogi, a w tym czasie gotujemy już dużą ilość wody z solą i odrobiną oleju.

Pierogi z mięsem wrzucamy partiami po około 12-15 sztuk. Czekamy do wypłynięcia ich na powierzchnię wody i gotujemy jeszcze około 2 minut

Pierogi z mięsem podajemy:

-ze skwarkami boczkowymi

-ze skwarkami słoninki (może być wędzona)

-z cebulką smażoną

-mogą też być polane tylko masłem

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top