Pierś z kaczki
Pierś z kaczki to wyśmienite danie – przygotujecie je w 25 minut i zaskoczycie gości, cudowną, soczystą i delikatną piersią kaczki. Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw na skórze (lekko ponacinanej nożem), następnie na drugiej stronie – dosłownie chwilę, żeby zamknąć soki w środku mięsa. Później na 6 minut do rozgrzanego piekarnika. Kaczka musi być miękka i różowa w środku – nie krójcie jej od razu, dzięki temu soki nie wypłyną na zewnątrz (niech odpocznie z 5 minut). Zdradzam przepis na najbardziej soczystą kaczkę na świecie. Jest idealna nie tylko na święta, więcej świątecznych przepisów: Wielkanocne przepisy

pierś z kaczki
Pierś z kaczki składniki:
2 piersi z kaczki ze skórą
sól, pieprz
gałązka rozmarynu
szczypta ziół prowansalskich
sok z połowy pomarańczy
odrobina oleju (pół łyżki do smażenia)

pierś z kaczki propozycja podania
Pierś z kaczki przepis przygotowanie:
Piersi umyć i wytrzeć do sucha. Ponacinać skórę nożem (można na skos w kratkę).
Oprószyć kaczkę solidnie solą i pieprzem. W tym czasie włączyć piekarnik na 190 stopni – musi się rozgrzać.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju (proponuję użyć patelni ze stali nierdzewnej – od razu w niej można piec danie w piekarniku).
Położyć pierś kaczki na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu około 5 minut – ma mieć złoty kolor. Na patelnię dorzucić gałązkę rozmarynu i oprószyć mięso odrobiną ziół prowansalskich.
Przewrócić pierś na drugą stronę – smażyć około 3 minut – żeby zamknąć mięsu pory. Następnie złapać szczypcami i poprzykładać brzegi kaczki do gorącej patelni – dosłownie na 5 sekund – żeby mięso było ścięte z każdej strony.
Skropić mięso i patelnię sokiem z połowy pomarańczy. Walczyć z nadmiarem pary około 30 sekund (tak będzie strzelać i buchać dymem).
Następnie włożyć kaczkę (najlepiej na tej samej patelni) do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 6 minut. Kaczkę sprawdzamy na dotyk – ma być miękka (może się Wam nawet wydać zbyt miękka – gwarantuję, że gdy chwilę odpocznie na desce będzie idealna).
Kaczkę podawać z sosem żurawinowym, sałatą i ryżem. Doskonała jest też na zimno z odrobiną sosu sojowego. Polecam.

kaczka z sosem sojowym
Pingback: Kaczka pieczona tradycyjna po polsku z jabłkami i majerankiem()