Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka 4.53/5 (90.67%) 15 głos[ów]

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka przepis na delikatne, świeże, aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu, a jednocześnie soczyste piersi. Bardzo proste w przygotowaniu, tym bardziej, że pieczemy je w piekarniku.

Pierś z kurczaka składniki:

- 2 filety z kurczaka

- pół pomarańczy

- pół jabłka

- pół banana

- pół pomidora

30 dkg bekonu wędzonego (może być świeży boczek w plastrach)

-sól i opcjonalnie pieprz

Pierś z kurczaka przepis przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy. Jeżeli pierś jest gruba, przecinamy ja w poprzek na cieńsze plastry.

Bardzo delikatnie rozbijamy i lekko solimy.

Do rozbitych części piersi kurczaka wkładamy:

do jednej kawałek banana

do drugiej kawałek jabłka

do trzeciej kawałek pomarańczy

do czwartej kawałek pomidora

Można włożyć jakikolwiek owoc np. ananasa, mango lub gruszkę, ja włożyłam pomidora, bo niczego innego nie miałam. Nazwałam te piersi z niespodzianką, ponieważ nie wiadomo co się komu trafi.

Po włożeniu owoców zwijam pierś, potem owijam cienkim plastrem bekonu. Bekon stanie się chrupiący, pierś z kurczaka będzie od spływającego soku z bekonu soczysta, a owoce dodadzą niesamowitego smaku.

Przygotowaną do pieczenia porcję spinam na wszelki wypadek wykałaczką, ale jeżeli piersi z kurczaka leżą ciasno na blasze nie jest to konieczne.

W piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni, piec należy 35 – 40 minut.

Polecam są pyszne i nie wiadomo, z którym owocem są najlepsze.

Zjadłam każdej części po trochu i nie wiem.

pierś z kurczaka

pierś z kurczaka

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top