Pikantna salsa z mango

Pikantna salsa z mango 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Pikantna salsa z mango

Pikantna salsa o zapachu kolendry, gdzie głównym słodkim składnikiem jest aromatyczne mango, przełamane soczystą cebulą i skontrastowane nutą ostrej papryczki to istna bomba smaku, zapachu i koloru. To danie, które bardzo łatwo przygotujecie – najważniejsza jest staranność krojenia – ponieważ salsa musi mieć małe, równiutkie kawałeczki. Chrupiąca papryka i sok z limonki – wyostrzą wszystkie smaki i tekstury tej sałatki.

Nie ma nic lepszego do przekąszenia w upalny wieczór, salsa mango schłodzi Was i ożywi, wypełni aromatem, a chilli doda solidną porcję endorfin. Już nie mogę się doczekać gorącego lata.

Salsa mango składniki:

dojrzałe duże mango

średnia czerwona cebula

średnia dojrzała czerwona papryka

sok z połowy limonki

kawałek świeżej chilli lub papryczki Jalapeno

3-4 łyżki posiekanej kolendry

sól do smaku

Pikantna salsa z mango przygotowanie:

Mango należy delikatnie obrać ze skórki i wyciąć pestkę. Pestka mango jest płaska więc najłatwiej wyciąć pestkę przecinając mango wzdłuż, prowadząc nóż obok pestki.

Cebulę i paprykę należy pokroić dokładnie w drobną kostkę.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy kolendrę i posiekaną ostrą papryczkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz delikatnie solą.

Sałatkę przed podaniem należy schłodzić około 30-40 minut w lodówce. Smaki połączą się i przegryzą.

Będzie pyszna również na następny dzień – oczywiście jeśli coś Wam zostanie…

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top