Pikantna salsa z mango
Pikantna salsa o zapachu kolendry, gdzie głównym słodkim składnikiem jest aromatyczne mango, przełamane soczystą cebulą i skontrastowane nutą ostrej papryczki to istna bomba smaku, zapachu i koloru. To danie, które bardzo łatwo przygotujecie – najważniejsza jest staranność krojenia – ponieważ salsa musi mieć małe, równiutkie kawałeczki. Chrupiąca papryka i sok z limonki – wyostrzą wszystkie smaki i tekstury tej sałatki.
Nie ma nic lepszego do przekąszenia w upalny wieczór, salsa mango schłodzi Was i ożywi, wypełni aromatem, a chilli doda solidną porcję endorfin. Już nie mogę się doczekać gorącego lata.
Salsa mango składniki:
dojrzałe duże mango
średnia czerwona cebula
średnia dojrzała czerwona papryka
sok z połowy limonki
kawałek świeżej chilli lub papryczki Jalapeno
3-4 łyżki posiekanej kolendry
sól do smaku
Pikantna salsa z mango przygotowanie:
Mango należy delikatnie obrać ze skórki i wyciąć pestkę. Pestka mango jest płaska więc najłatwiej wyciąć pestkę przecinając mango wzdłuż, prowadząc nóż obok pestki.
Cebulę i paprykę należy pokroić dokładnie w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy kolendrę i posiekaną ostrą papryczkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz delikatnie solą.
Sałatkę przed podaniem należy schłodzić około 30-40 minut w lodówce. Smaki połączą się i przegryzą.
Będzie pyszna również na następny dzień – oczywiście jeśli coś Wam zostanie…