Pikantna zupa rybna z pomidorami

Pikantna zupa rybna z pomidorami 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Pikantna zupa rybna

Prosta, lekko pikantna zupa rybna z pomidorami, chilli, limonką i kolendrą to danie lekkie i łatwe do przygotowania w około 40 minut. Aromatu nadaje odrobina kuminu i zmiażdżone nasiona kolendry. Rybę przed gotowaniem marynuję w soku z limonki i liściach kolendry.

Na koniec koniecznie trzeba trochę posłodzić zupę, żeby przełamać jej kwaśny smak.

To idealna zupa na kolację w upalny dzień czy szybki, dietetyczny obiad. Jeśli dolejecie mniej wody z tego samego przepisu otrzymacie aromatyczny, rybny gulasz, który można podawać np. z ryżem.

Pikantna zupa rybna składniki:

400 gramów filetów z białej ryby ja użyłam dorsza ze skórą

sok z jednej limonki

pęczek kolendry

1 czerwona papryka (podpieczona w piekarniku)

1 puszka pomidorów

2 papryczki chilli

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

łyżka suszonego oregano

pół łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry

pół łyżeczki zmiażdżonych nasion kuminu

sól, pieprz, cukier i dodatkowa chilli do smaku

odrobina oleju

Pomidorowa lekko pikantna zupa rybna przepis:

Rybę pokroić w sporą kostkę – 2 x 2 cm i zamarynować w soku z limonki i 3/4 pęczka natki kolendry (reszta kolendry przyda się do udekorowania zupy).

Paprykę posmarować cienką warstwą oleju i przypiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

W międzyczasie podsmażyć na odrobinie oleju drobno posiekaną cebulę czerwoną i 1 chilli, na koniec dodać na patelnię czosnek. Można od razu smażyć warzywa w garnku, w którym zamierzacie gotować zupę rybną.

Paprykę pozbawić pestek i pokroić (można nie obierać skóry), zmiksować w blenderze z pomidorami i 1 surową chilli bez pestek (warto posmakować czy nie jest za ostra i dopasować ilość do własnych upodobań). Masę warzywną dolać do cebuli i czosnku.

W moździerzu ugnieść ziarna kolendry i kuminu, dodać je wraz z oregano do zupy.

Całość doprowadzić do wrzenia, wrzucić zamarynowaną rybę z sokiem i kolendrą. Uzupełnić miksturę 2 szklankami wody – lub taką ilością, żeby konsystencja zupy Wam odpowiadała, może pozostać lekko gęsta. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut.

Na koniec doprawić solidnie solą, pieprzem i kilkoma łyżkami cukru, które pięknie zrównoważą kwaśny aromat limonki.

Podawać z podpieczonym pieczywem, które jest niezbędne w razie pojawienia się ości.

zupa rybna

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • karmel-itka.blogspot.com

    naprawdę, bardzo fajna propozycja :)

Komentarze

komentarze

Back to Top