Pikantny kurczak z piekarnika

Pikantny kurczak z piekarnika 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Pikantny kurczak z piekarnika

Soczysty, aromatyczny i smacznie pikantny kurczak z piekarnika do proste danie, które robi się prawie samo – wystarczy przyprawić i po około 2 godzinach wyjąć z piekarnika – można oczywiście kurczaka podlewać wytapiającym się sosem – ale równie dobrze można wstawić do piekarnika słoik z wodą – dzięki temu mięso będzie soczyste.

Jeśli chcecie uzyskać wybitną, chrupiącą skórkę można podlewać kurczaka wodą z solą – doda nie tylko smaku.

Pikantny kurczak z piekarnika składniki:

1 dorodny kurczak – my użyliśmy Nasz Kurczak

2 łyżki oleju

2 płaskie łyżki soli

2 łyżki papryki słodkiej

1 płaska łyżka pieprzu cayenne

1 łyżeczka pieprzu

3 łyżki majeranku

3 przeciśnięte ząbki czosnku

opcjonalnie sok z cytryny

Pikantny kurczak z piekarnika przepis:

Kurczaka umyć i wysuszyć – można odkroić szyję i kuper – nie przydadzą się – szyjkę można zamrozić na zupę.

Mięso natrzeć dokładnie olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wszystkie przyprawy wymieszać i wetrzeć w kurczaka.

Wstawić danie w otwartym naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – piec około 2 godzin – lub z użyciem termometru do momentu, aż mięso osiągnie 90 stopni.

Jeśli chcecie otrzymać bardzo chrupiącą skórkę podlewajcie kurczaka co 20 minut wodą z solą – 1 płaska łyżeczka na szklankę.

Kurczak do kupienia tutaj doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami, które możecie piec razem z mięsem. Mięso jest też smaczne na zimno np. do kanapek z ogórkiem małosolnym.

pikantny pieczony kurczak

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top