Pikantny kurczak z piekarnika
Soczysty, aromatyczny i smacznie pikantny kurczak z piekarnika do proste danie, które robi się prawie samo – wystarczy przyprawić i po około 2 godzinach wyjąć z piekarnika – można oczywiście kurczaka podlewać wytapiającym się sosem – ale równie dobrze można wstawić do piekarnika słoik z wodą – dzięki temu mięso będzie soczyste.
Jeśli chcecie uzyskać wybitną, chrupiącą skórkę można podlewać kurczaka wodą z solą – doda nie tylko smaku.
Pikantny kurczak z piekarnika składniki:
1 dorodny kurczak – my użyliśmy Nasz Kurczak
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki soli
2 łyżki papryki słodkiej
1 płaska łyżka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki majeranku
3 przeciśnięte ząbki czosnku
opcjonalnie sok z cytryny
Pikantny kurczak z piekarnika przepis:
Kurczaka umyć i wysuszyć – można odkroić szyję i kuper – nie przydadzą się – szyjkę można zamrozić na zupę.
Mięso natrzeć dokładnie olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wszystkie przyprawy wymieszać i wetrzeć w kurczaka.
Wstawić danie w otwartym naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – piec około 2 godzin – lub z użyciem termometru do momentu, aż mięso osiągnie 90 stopni.
Jeśli chcecie otrzymać bardzo chrupiącą skórkę podlewajcie kurczaka co 20 minut wodą z solą – 1 płaska łyżeczka na szklankę.
Kurczak do kupienia tutaj doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami, które możecie piec razem z mięsem. Mięso jest też smaczne na zimno np. do kanapek z ogórkiem małosolnym.