Placek po węgiersku

Placek po węgiersku 4.07/5 (81.38%) 29 głos[ów]

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to placek ziemniaczany z gulaszem po węgiersku. Odmianą tego placka jest placek po zbójnicku, który zawiera inną wersję gulaszu. Dodanie kleksa śmietany ozdobi pięknie nasz placek.

Placek po węgiersku składniki:

0,5 kg ziemniaków

1 jajko

2 łyżki mąki

sól i pieprz

olej do smażenia

Gulasz składniki:

1 kg chudego mięsa wieprzowego

300 gramów pieczarek

1 duża cebula

2 czerwone papryki

cebula

3 łyżki przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

ziele angielskie

1 papryczka chili

sporo suszonej słodkiej papryki

sól i pieprz

Placek po węgiersku przygotowanie:

Trzemy ziemniaki na gładką masę – na tarce do ziemniaków lub robotem kuchennym, widziałam też kiedyś 30 ciężką maszynę tylko do tarcia ziemniaków – oczywiście sowiecką – jeśli jakiś szczęściarz taką posiada – zazdroszczę:) Ziemniaki odsączamy trochę przez sitko, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – smażymy na dobrze rozgrzanym oleju – aż placek będzie rumiany i chrupiący.

Gulasz przygotowanie:

 Pokrojone mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy aż lekko się zrumieni, dodajemy cebulę i też ją lekko rumienimy. Następnie zalewamy całość wodą – tak aby zalać mięso i dusimy pod przykryciem z przyprawami: czosnek, sól, pieprz i czerwona słodka papryka suszona oraz warzywami: papryką. Całość dusimy do miękkości mięsa – jeśli użyjecie wołowiny – przygotujcie się co najmniej na 2 godziny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, czerwoną paprykę mieloną do smaku a jeśli lubicie ostre dania użyjcie pieprzu cayenne. Jeśli chcecie najeść się do bólu usmażcie placka wielkości patelni, nałóżcie doń gulaszu, złóżcie na pół, pomalujcie kleksem śmietany i cieszcie się tym cudownym daniem. Niektórzy wolą mniejsze placki z sosem – takie też są pyszne. Niebawem przepis na babkę ziemniaczaną:)

 

Share Button
  • http://; kk

    to nie sos tylko ciapa!!

Komentarze

komentarze

Back to Top