Placki ziemniaczane z grzybami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placki ziemniaczane przepis na niezwykle smaczne i delikatne placki ziemniaczane. Do placków doskonale pasuje sos grzybowy, mięsny, śmietana lub cukier – to danie proste, tanie i uniwersalne, w dodatku pyszne. Może tarcie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych – ale malakser sprawę może ułatwić. Ja zawsze odsączam trochę ziemniaki, a następnie dodaję z powrotem skrobię, która wypłynęła wraz z wodą.

Nie zapomnijcie porządnie posolić ziemniaków.

Placki ziemniaczane z grzybami – składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • kilka dorodnych podgrzybków
  • sól, pieprz
  • skrobia ziemniaczana (z odsączanych ziemniaków)
  • olej do smażenia placków

Placki ziemniaczane z grzybami – przepis

  1. Ziemniaki obrać, umyć a następnie zetrzeć na miazgę na tarce do ziemniaków lub w malakserze.
  2. Odsączyć ziemniaki na gęstym sitku – wodę należy zbierać do miski, żeby odzyskać z niej skrobię.
  3. Do masy dodać skrobię, która opadła na dół odsączanego płynu z ziemniaków – jeśli przez przypadek nie podstawiliście miski i zawartość wypłynęła do zlewu – dosypcie płaską łyżkę mączki ziemniaczanej.
  4. Dodać 2 łyżki mąki, jajko, sól (sporo) i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zacząć od smażenia na dużym ogniu a po chwili zmniejszyć i smażyć powoli z obu stron, aż osiągną złocisto-brązowy kolor. Idealne placki powinny być chrupiące z wierzchu, miękkie i lekko ciągnące się w środku. Takie właśnie nam się udały.
  6. Na innej patelni możecie usmażyć pokrojone podgrzybki na maśle, aby było szybciej.

Z okazji sezonu grzybowego podaliśmy je z sosem z podgrzybków. Jeśli lubicie duże i sycące placki polecam przepis na placek po wegiersku.

Placki doskonale smakują też z kleksem śmietany i odrobiną cukru. W formie dla minimalistów polecam placek ziemniaczany z solą – proste i pyszne!

placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem

 

3.7/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *