Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane 3.67/5 (73.33%) 3 głos[ów]

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane przepis na niezwykle smaczne i delikatne placki ziemniaczane. Do placków doskonale pasuje sos grzybowy, mięsny, śmietana lub cukier – to danie proste, tanie i uniwersalne, w dodatku pyszne. Może tarcie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych – ale malakser sprawę może ułatwić. Ja zawsze odsączam trochę ziemniaki, a następnie dodaję z powrotem skrobię, która wypłynęła wraz z wodą.

Nie zapomnijcie porządnie posolić ziemniaków.

Placki ziemniaczane składniki:

6 dużych ziemniaków

3 łyżki mąki

1 jajko

sól, pieprz

skrobia ziemniaczana (z odsączanych ziemniaków)

olej do smażenia placków

Placki ziemniaczane przepis przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć a następnie zetrzeć na miazgę na tarce do ziemniaków lub w malakserze.

Odsączyć ziemniaki na gęstym sitku – wodę należy zbierać do miski, żeby odzyskać z niej skrobię.

Do masy dodać skrobię, która opadła na dół odsączanego płynu z ziemniaków – jeśli przez przypadek nie podstawiliście miski i zawartość wypłynęła do zlewu – dosypcie płaską łyżkę mączki ziemniaczanej.

Dodać 2 łyżki mąki, jajko, sól (sporo) i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zacząć od smażenia na dużym ogniu a po chwili zmniejszyć i smażyć powoli z obu stron, aż osiągną złocisto-brązowy kolor. Idealne placki powinny być chrupiące z wierzchu, miękkie i lekko ciągnące się w środku. Takie właśnie nam się udały.

Z okazji sezonu grzybowego podaliśmy je z sosem z podgrzybków. Jeśli lubicie duże i sycące placki polecam: placek po wegiersku.

Placki doskonale smakują też z kleksem śmietany i odrobiną cukru. W formie dla minimalistów polecam placek ziemniaczany z solą – proste i pyszne!

placki ziemniaczane

placki ziemniaczane

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top