Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa 3.19/5 (63.85%) 26 głos[ów]

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę w sosie z musztardy i śmietany z dodatkiem szałwii. Sekretem jest podsmażenie wieprzowiny przed pieczeniem jej w piekarniku. Kolejnym sekretem jest utworzenie sosu na patelni, na której zostały smakowite kawałki po podsmażaniu – należy je zalać odrobiną białego wina i zeskrobać – ten proces to deglasowanie, następnie dodać musztardy francuskiej i śmietany. Wieprzowinę doprawiam solą, pieprzem, świeżą szałwią i suszonym tymiankiem jest niesamowita. Mięso należy piec w 180 stopniach do uzyskania w środku 75 stopni (jeśli mamy termometr), lub około 25 minut.

Polędwica wieprzowa składniki:

1 polędwica wieprzowa

sól, pieprz

łyżeczka suszonego tymianku

10 liści świeżej szałwii

olej do smażenia

Sos do polędwicy wieprzowej:

pół kieliszka białego, wytrawnego wina

łyżka musztardy francuskiej (z całymi kulkami gorczycy)

3 łyżki śmietany 18% lub 22%

patelnia po smażeniu wieprzowiny – to cała baza smaku

kilka listków szałwii

Polędwica wieprzowa przepis przygotowanie:

Umytą i wysuszoną polędwicę polać olejem i przyprawić solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Przyprawy wmasować w mięso.

Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni (najlepiej metalowej lub ze stali nierdzewnej, gdyż będziemy ją skrobać, żeby utworzyć pyszny sos) smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.

Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i posypać listkami szałwii.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut – jeśli macie termometr koniecznie go użyjcie – idealna polędwiczka powinna mieć w środku 75 stopni.

Sos:

Na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa wlać pół kieliszka białego, wytrawnego wina i łopatką zeskrobywać przypalone kawałki mięsa i przypraw – dzięki temu uzyskacie idealną bazę do sosu. Deglasowanie to jedna z podstawowych czynności uzyskania pysznego sosu.

Gdy wino trochę odparuje, a dno patelni będzie czyste dołożyć 1 łyżkę musztardy francuskiej i wymieszać lekko gotując.

Zmniejszyć gaz, dodać 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany i delikatnie wymieszać – można dodać jeszcze kilka listków szałwii.

Polędwicę pokroić na kawałki grubości 2 cm i serwować z sosem, doskonale pasować będą też pieczone ziemniaki i sałatka z pomidorem.

polędwica wieprzowa

polędwica wieprzowa

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz

    Wszystko wygląda tak smakowicie, że mam trudny wybór na co najpierw się skusić :)

  • http://Website Karolina Kołodziej

    Super,dużo rad ,smakowite potrawy :)

Komentarze

komentarze

Back to Top