Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym
Polędwica wieprzowa w formie medalionów z sosem serowym to klasyka francuskiej kuchni, danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu trzeba tylko dobrze dopiec polędwiczki wieprzowa, które w przeciwieństwie do wołowiny nie powinny być krwiste.
Sos na bazie wina, śmietanki i camemberta należy gotować na bardzo małym ogniu – dzięki temu składniki się pięknie połączą i nie zwarzą.
Odrobina tymianku i łyżka musztardy pięknie połączą składniki w aromatyczną całość.
Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym składniki:
1 średnia polędwiczka wieprzowa
łyżka masła
pół kieliszka białego wina
pół filiżanki śmietanki kremówki około 120 ml
1 ser camembert bez skórki
1 łyżka musztardy
spora szczypta tymianku i majeranku
sól, pieprz
odrobina natki pietruszki
Polędwica wieprzowa w sosie serowym przepis:
Polędwicę umyć i pokroić na 2 cm plastry, które wystarczy delikatnie rozbić pięścią – tak, żeby osiągnąć kawałki mniej więcej 1 cm grubości.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć polędwiczki oprószone solą i pieprzem, smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przykrywamy je folią aluminiową i zabieramy się szybko za sos.
Na gorącą patelnię po smażeniu polędwiczek wlewamy białe wino i powoli odparowujemy, po około 3 minutach dolewamy śmietankę i obranego ze skóry, pokrojonego w plastry camemberta. Następnie dodajemy zioła, musztardę i odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Wystarczy doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy – jeśli sos jest mało wyrazisty.
Polędwiczki polewamy gorącym sosem i jemy, można serwować danie z podpieczoną bagietką i jakąś prostą sałatką.