Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

Polędwica wieprzowa w formie medalionów z sosem serowym to klasyka francuskiej kuchni, danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu trzeba tylko dobrze dopiec polędwiczki wieprzowa, które w przeciwieństwie do wołowiny nie powinny być krwiste.

Sos na bazie wina, śmietanki i camemberta należy gotować na bardzo małym ogniu – dzięki temu składniki się pięknie połączą i nie zwarzą.

Odrobina tymianku i łyżka musztardy pięknie połączą składniki w aromatyczną całość.

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym składniki:

1 średnia polędwiczka wieprzowa

łyżka masła

pół kieliszka białego wina

pół filiżanki śmietanki kremówki około 120 ml

1 ser camembert bez skórki

1 łyżka musztardy

spora szczypta tymianku i majeranku

sól, pieprz

odrobina natki pietruszki

Polędwica wieprzowa w sosie serowym przepis:

Polędwicę umyć i pokroić na 2 cm plastry, które wystarczy delikatnie rozbić pięścią – tak, żeby osiągnąć kawałki mniej więcej 1 cm grubości.

Na patelni rozgrzać masło i smażyć polędwiczki oprószone solą i pieprzem, smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przykrywamy je folią aluminiową i zabieramy się szybko za sos.

Na gorącą patelnię po smażeniu polędwiczek wlewamy białe wino i powoli odparowujemy, po około 3 minutach dolewamy śmietankę i obranego ze skóry, pokrojonego w plastry camemberta. Następnie dodajemy zioła, musztardę i odrobinę posiekanej natki pietruszki.

Wystarczy doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy – jeśli sos jest mało wyrazisty.

Polędwiczki polewamy gorącym sosem i jemy, można serwować danie z podpieczoną bagietką i jakąś prostą sałatką.

poledwiczka 2 sos serowy

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top