Pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta to szybkie, pyszne i lekkie danie. Ważne żeby użyć liściastego szpinaku – świeży czy mrożony to już mniej istotne. Do szpinaku warto dodać sporo czosnku ja dodałam 3 ząbki na pół kilo mrożonego, liściastego szpinaku. Uważajcie na sól, ponieważ feta jest bardzo słona. Dopiero po dodaniu sera ewentualnie dosólcie farsz. Uwielbiam nadziewane warzywa – papryka faszerowana jest równie pyszna.
Pomidory faszerowane składniki:
6 pomidorów
pół kilograma mrożonego szpinaku lub kilogram świeżego
pół sera feta (lub sera fetopodobnego – ser i tak się rozpuści nie musicie inwestować w grecką drogą fetę)
3 ząbki czosnku
odrobina cytryny do skropienia szpinaku – żeby nie stracił koloru
sól, pieprz
Pomidory faszerowane przygotowanie:
Pomidory umyć i odkroić im górną część, którą należy zostawić, żeby przykryć pomidory podczas pieczenia.
Łyżką wydrążyć gniazda nasienne z pomidorów. Ja trafiłam na pyszne, dojrzałe pomidory więc miąższ się nie zmarnował – moim zdaniem pestki to jedna z lepszych części pomidora więc je zjadam a właściwie wypijam:)
Na patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem i odrobiną soli. Dodaję też kroplę cytryny – żeby mieć pewność że szpinak zachowa żywy kolor. Gdy szpinak zmięknie dodać fetę i chwilę podsmażać. Posmakujcie czy nadzienie jest odpowiednio doprawione i w razie potrzeby dodajcie przypraw.
Pomidory nadziać szpinakowym farszem. Przykryć zawartość kapeluszem i piec około 30 minut w 180 stopniach. Spróbujcie choć raz tego wegetariańskiego dania – będziecie zachwyceni. Można posmarować pomidory odrobiną oliwy – będą się ładniej piekły.

pomidory faszerowane
Pingback: Roladki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami to lekkie danie()