Pory zapiekane w szynce

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Por w szynce przepis na wyśmienitą przekąskę. uwielbiam to danie za to, że jest delikatne, smaczne i doskonałe. To pomysł na oryginalną przystawkę na ciepło. Powoli gotowany por jest pyszny, owinięty szynką jeszcze pyszniejszy, a w towarzystwie jajka i chrupiącego sera doskonały. Danie to przygotujecie w 40 minut, spróbujcie choć raz – nie pożałujecie!

Pory zapiekane w szynce – składniki

  • 2 duże pory – używam białych części
  • 8 plastrów dobrej wieprzowej szynki – najlepiej z tłuszczykiem
  • 2 jajka
  • tarty, żółty ser do posypania
  • sól, pieprz, vegeta (do gotowania porów), odrobina gałki muszkatołowej

Pory zapiekane w szynce – przepis

  1. Pora umyć, pokroić w poprzek na kawałki szerokości plastrów szynki. Nie przekrajajcie pora wzdłuż bo się rozpadnie – kawałki mają mieć przekrój koła:)
  2. Ugotować do miękkości w wodzie z vegetą – około 20 minut.
  3. Zawinąć pora w szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Jajka rozmieszać widelcem na gładką masę i zalać nią porowe zawiniątka.
  5. Zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać soli i pieprzu.
  6. Całość oprószyć tartym, żółtym serem.
  7. Wstawić danie na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – piec aż jajko zetnie się delikatnie zyskując konsystencję musu a ser lekko zrumieni.

Por w szynce to pyszne, delikatne danie. Uwielbiam tę przekąskę – smakuje dobrze również na zimno – dzięki czemu doskonale nadaje się na imprezową przekąskę, w dodatku zdrową: por obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność i działa bakteriobójczo. Polecam też pyszną zupę krem z porów.

Pory zapiekane w szynce
Pory zapiekane w szynce
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *