Por w szynce

Por w szynce 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Por w szynce

Por w szynce przepis na wyśmienitą przekąskę. uwielbiam to danie za to, że jest delikatne, smaczne i doskonałe. To pomysł na oryginalną przystawkę na ciepło. Powoli gotowany por jest pyszny, owinięty szynką jeszcze pyszniejszy, a w towarzystwie jajka i chrupiącego sera doskonały. Danie to przygotujecie w 40 minut, spróbujcie choć raz – nie pożałujecie!

Por w szynce składniki:

2 duże pory – używam białych części

8 plastrów dobrej wieprzowej szynki – najlepiej z tłuszczykiem

2 jajka

tarty, żółty ser do posypania

sól, pieprz, vegeta (do gotowania porów), odrobina gałki muszkatołowej

Por w szynce przepis przygotowanie:

Pora umyć, pokroić w poprzek na kawałki szerokości plastrów szynki. Nie przekrajajcie pora wzdłuż bo się rozpadnie – kawałki mają mieć przekrój koła:)

Ugotować do miękkości w wodzie z vegetą – około 20 minut.

Zawinąć pora w szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego.

Jajka rozmieszać widelcem na gładką masę i zalać nią porowe zawiniątka.

Zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać soli i pieprzu.

Całość oprószyć tartym, żółtym serem.

Wstawić danie na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – piec aż jajko zetnie się delikatnie zyskując konsystencję musu a ser lekko zrumieni.

Por w szynce to pyszne, delikatne danie. Uwielbiam tę przekąskę – smakuje dobrze również na zimno – dzięki czemu doskonale nadaje się na imprezową przekąskę, w dodatku zdrową: por obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność i działa bakteriobójczo. Polecam też pyszną zupę krem z porów.

por w szynce

por w szynce

 

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top